Унапређена ММР вакцина као тројански коњ против ковида 19

Тек неколико месеци од избијања пандемије, око 115 вакцина се тренутно тестира широм света. Француски Институт „Пастер“ ради на модификовању вакцине за мале богиње како би „преварио“ тело да производи антитела против новог коронавируса.

Вирусолог Фредерик Танги, челник лабораторије за развој вакцина на институту, истиче да је имунизација заправо једино право решење за пандемију, а мере попут социјалног удаљавања и самоизолације пореди са стављањем фластера на отворену рану.

„Према ономе што знамо о заразном потенцијалу вируса САРС-Ков-2, 60 до 70 одсто светске популације мора да буде имунизовано“, истакао је Танги за Бизнис инсајдер.

Назван по Лују Пастеру, француском биохемичару, оцу микробиологије и човеку који је развио вакцине за беснило и антракс, Институт „Пастер“ основан је 1887. године, а до сада је био један од светских предводника у борби против тифуса, туберкулозе, полиомилијелитиса, жуте грознице, ХИВ-а и других болести.

Тренутно, скоро сва од укупно 133 одељења института фокусирана су на пандемију коронавируса.

У јануару, научници на „Пастеру“ су први у Европи завршили потпуно секвенцирање генома новог коронавируса, само неколико дана након првог случаја ковида 19 у Француској. Био је то важан корак у разумевању мутације вируса након првобитне епидемије у Вухану.

Тангијев тим прилагођава уобичајену вакцину за мале богиње да садржи појединачан протеин из вируса САРС-Ков-2. Надају се да ће тиме покренути имуну реакцију тела, као што је то случај са тренутном ММР вакцином која штити људе од морбила (малих богиња), заушки и рубеле (црвенке).

Брже тестирање и лака за производњу

Вакцине индукују снажан и дуготрајан имунитет након само једног давања и прилично су једноставне за производњу. Коришћење већ лиценциране и одобрене вакцине за мале богиње такође значи да ће процес тестирања и патентирања тећи брже.

„Сваки фармацеутски погон на свету може да произведе вакцине за мале богиње“, каже Танги.

Ова стратегија је већ дала резултате у прототипу вакцине против вируса чикунгуња, који годишње инфицира милионе у југоисточној Азији и Африци и изазива отицање зглобова, болове у мишићима и осипе. Може да буде смртоносан по веома младе и старе особе.

Танги предвиђа да би тестирање вакцине на људима могло да почне за годину дана. Упозорио је да је научницима потребно време да тестирају вакцину и виде да ли има неке негативне споредне ефекте, како би их спречили или умањили.

„Веома осетљиво питање у вези са вакцинама за овакав вирус је имунолошка реакција, која може да буде смртоноснија него сама болест. Нетестирана или пожурена вакцина била би опасна“, рекао је француски вирусолог.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. апр 2020, 06:47) - anonymous [нерегистровани]

Vaakcina?

Nas Novak je protiv vakcine. Dao nam je temu za razmisljanje. Pametnima za logicna razmisljanja i cinjenice, onim drugima za nove teorije zavera...

(петак, 17. апр 2020, 00:28) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo

„Веома осетљиво питање у вези са вакцинама за овакав вирус је имунолошка реакција, која може да буде смртоноснија него сама болест. Нетестирана или пожурена вакцина била би опасна“, рекао је француски вирусолог.

Za sve vakcine je zaista potrebno nekada i nekoliko godina testiranja da bi moglo da se kaze da su bezbedne.
Zanimljivo je da kompanije Bila Gejtsa vec sada najavljuju da ce njihova vakcina biti spremna u junu ili julu.
Kako je to moguce i sta to znaci !?

(четвртак, 16. апр 2020, 14:00) - anonymous [нерегистровани]

A,

Vakcina protiv velikih boginja? Po logici to je visi stepen "zastite?" A,ima nas hvala Bogu koji smo je primili.