Национални дан борбе против рака дојке - Дуг и квалитетан живот жена лечених од рака дојке

Поводом Националног дана борбе против рака дојке који се обележава 20. марта, компанија „Авон“ и Фонд Б92 заједно са еминентним стручњацима подсећају на значај и неопходност редовних прегледа, баш као и доступност адекватне подршке за дуг и квалитетан живот жена лечених од рака дојке.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије, ова болест и даље је један од водећих узрока смртности међу женама у Србији. Сваке године се у нашој земљи региструје око 4.600 новооболелих жена, а готово 1.600 њих не успе да се избори са раком дојке.

„Превенција малигних болести има огроман јавно здравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести, а скрининг мамографија жена циљне популације (50 - 69 година) је златни стандард за рано откривање рака дојке. Основни циљ програма је рано откривање ове болести, што даје веће шансе за излечење и очување квалитета живота оболелих жена. Од почетка организованог скрининга рака дојке до краја 2019. године, према подацима Kанцеларије за скрининг рака Института за јавно здравље Србије 'Др Милан Јовановић Батут' откривено је 946 карцинома дојке“, истиче доц. др Верица Јовановић, в.д. директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и додаје да је према подацима СЗО и Међународне агенције за истраживање рака за 2018. годину, Србија у средњем ризику од обољевања, а високом од умирања, одмах после жена у Црној Гори.

Kада се рак дојке открије у раној фази, шансе за излечење и продужетак живота су далеко веће него у случајевима када се открије у поодмаклом стадијуму. Осим раног откривања, допринос успеху лечења злоћудног тумора код жена може се постићи и применом савремених открића и терапија.

„Модерна медицина има лекове који могу помоћи чак и женама које имају метастатску болест дојке да дуже и квалитетније живе, да обављају своје послове и буду са својим породицама. Добра је вест да је више иновативних лекова доступно и нашим женама. Зато је и најважније да позовемо све наше суграђанке да савладају вештину самопрегледа и да се редовно, годишње јављају на преглед дојки код лекара. У томе улогу имамо сви - онколози, надлежне институције, Удружења, компаније па и најшира јавност. Ми у Удружењима то већ чинимо, информишемо наше пацијенткиње о томе како да обаве самопреглед, о лековима који су у свету избор лечења болести рака дојке, о могућностима за подршку, а потрудићемо да се још више ангажујемо кроз низ образовних активности“, наводи Ђерђи Шарић, онколог Опште болнице „Др Радивој Симоновић" у Сомбору и председница НАЛОР-а.

„У бици против вируса посебно морамо пазити на рањиве категорије становништва, а оболеле и грађанке које се опорављају од рака дојке то свакако јесу. И због тога је важна и директна подршка пацијенткањама, као и здравственим установама. Солидарност и емпатија су нам, чини се, потребније него икада раније. Позивамо све који могу да средствима и опремом помогну да се јаве да заједно ојачамо здравствено особље, али и пацијенткиње. Ово је и право време да бринемо о превенцији“, напомиње Веран Матић, председник Управног одбора Фонда Б92.

Поред покретања кампања за подизање свести о важности превенције, компанија „Авон“ настоји да у борби против најчешћег малигног обољења код жена допринесе и подршком пројеката организација које се баве проблемом рака дојке и обезбеђивањем потребне опреме.

Средства за све активности у оквиру Акције за борбу против рака дојке омогућене су издвајањем целокупног бруто профита од продаје производа са ружичастом врпцом, а следећа донација компаније Авон биће управо намењена подршци женама које су имале мастектомију. У сарадњи са Фондом Б92 биће обезбеђено више од 800 специјалних ортопедских грудњака за жене широм Србије.

Традиционално, подршку обележавању Националног дана борбе против рака дојке, поред телевизија с националном фреквенцијом, пружили су и штампани медији, као и периодична издања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара