Мобилни телефон на столу је добродошлица коронавирусу

Један од најчешћих савета које слушамо како бисмо се заштитили од новог коронавируса јесте да перемо руке и да не додирујемо лице. Међутим, могу ли наши паметни телефони осим рачунарских вируса да покупе и заразу која се шири светом.

Имамо обичај да спустимо телефон на сто где год да седнемо. Та навика могла би да нам донесе разне вирусе укључујћи и коронавирус који опстаје на металним и сличним површинама десет и више сати.

Вирус са стола "скаче" на телефон, а телефон често приносимо лицу или прстима додирујемо екран па лице што је сигуран пут заразе.

Према истраживањима, штетни патогени попут ешерихије коли имају способност преживљавања на екранима мобилних телефона и до четири дана, док друга истраживања показују да људи у просеку узимају телефон у руке око 76 пута дневно.

Тек би требало да се истражи колико се дуго нови коронавирус задржава на екранима паметних телефона, али уколико је животни век новог вируса сличан оном у којем је на телефонима естонских средњошколаца пронађено 17.000 различитих бактерија, постоји велика могућност да ће се задржати.

Ако редовно перете и дезинфикујете руке, али не водите рачуна о хигијени телефона у високом сте ризику од заразе. То што телефон изгледа чисто не значи да није "богат" вирусима. 

Приликом чишћења мобилног уређаја најважније је бити пажљив. Потребно је да искључите телефон, уклоните маску уколико је имате и искључите пуњач и слушалице.

Како бисте избегли огреботине на екрану, најбоље је да користите микрофибер платно, попут оног које се користи за чишћење наочара. 

Најбоље је користити средство које је намењено за чишћење екрана паметних телефона, али ће у дезинфекцији помоћи и мала количина топле воде и сапуна, ако је телефон водоотпоран.

Не препоручује се коришћење хемикалија које би поред бактерија скинуле и хемијски слој који се користи како на екрану не би остајали отисци прстију.

Комбинација воде и алкохола се може користити, концентрација алкохола већа од 50 процената може да оштети екран, па треба бити пажљив.

Када очистите телефон, потребно је да наставите да одржавате хигијену екрана. Најбоље је да вам пре употребе телефона руке буду чисте и да телефон не остављате на местима где постоји могућност да телефон покупи бактерије.

Уколико нисте дуго чистили екран вашег телефона, ово би могло да вас наведе да размислите о томе пре него што следећи пут приближите уређај свом лицу.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво