За особе са ретким болестима – гласајте током „Беовизије“

„Време је да их приметимо“ назив је акције чији је циљ да укаже на проблеме и помогне оболелима од ретких болести, пре свега деци. Ахондроплазија или патуљаст раст је ретка болест коју у Србији има око 250 особа, од којих је петоро деце. Најмлађа међу њима је двогодишња Николија Бајовић из Лесковца.

Познанство путем друштвених мрежа крунисано је браком и двогодишњом Николијом. Двадесетшестогодишња Милица трудноћу је изнела без проблема, али стрепња је била оправдана. 

Милован Бајовић, Николијин тата признаје да је било страха: „Помирили смо се са тим кад смо сазнали да има ту дијагнозу“.

„У породици нико није био рођен са ахондроплазијом, она је наследна од тренутка када се деси“, каже Милица Бајовић, Николијина мама. 

Ђачку клупу Милица је са седам година заменила клиником на Бањици. Шест операција каже одузеле су јој детињство, али донеле 32 центиметра висине и самосталност.

„Могу сама да се крећем, сама да будем у јавном превозу, сама могу да упалим светло, на кревету да седнем сама, све то да нисам радила то не бих могла“, објашњава Милица Бајовић.

Милица се нада да њена радознала, паметна и послушна девојчица неће морати истим путем. Шанса је лек који је у Америци стигао до завршне фазе испитивања.

„Да имају просто лепше детињство, да немају те болне операције и стресове јерстварно тешко, јако тешко“, каже Николијина мама.

Са дипломом Високе пословне школе струковних студија, али без посла Милица је активна у удружењу које окупља 250 особа ниског раста.

„Покрет малих људи Србије се бори за своја права, за своје достојанство, да ми нисмо никакви кепеци, никакви патуљци, да сви ми имамо своја имена и да сутрадан ево имамо проблем са запошљавањем, имамо проблем, потребна је туђа нега свакоме, а немају сви право на то“, објаснила је Милица Бајовић.

Време је да их приметимо. Током „Беовизије“ Фондација НОРБС и РТС на заједничком задатку како би Николија, Ирина, Ивана, Огњен и Алекса, малишани са ахондроплазијом, само једном од ретких болести, досегли будућност својих вршњака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи