Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво

Ако се не туширате сваког дана, али ту информацију чувате за себе како вас не би презриво гледали – нисте једини. Истраживања кажу и да сте донели исправну одлуку, јер избегавање сапуна и шампона некада може бити добро за здравље.

Учесталост туширања иначе је тема о којој свако има мишљење. Многи људи који се туширају сваки дан мисле да је избегавање туша нездраво и погрешно а на оне који се не туширају сваког дана гледају као на смрдљиве и масне особе... 

Свакодневно туширање неће допринети здрављу, преноси портал mnn.com.

Људи који имају проблема са кожом одавно су приметили да прескакање туширања може помоћи код екцема, а доста њих мисли и да ређе прање косе, власи чини сјајнијом и лепшом.

Каква је ваза између здравља и мање туширања? Природна уља људског тела која штите кожу исперу се топлим млазевима воде, посебно када је врела вода у комбинацији са агресивнијим купкама или сапунима.

Без тих уља, кожа је подложнија бактеријама и вирусима, а може изгледати и суво и грубо.

Наравно, колико често треба да се туширате зависи од вашег нивоа активности, да ли и колико вежбате, шта једете, којим се интензитетом знојите, чиме се бавите, које је годишње доба...

Ако баш волите да осетите додир воде из туша сваког дана, скратите време туширања и избегавајте хемијске производе, већ користите само воду. Растући тренд је такође примена специјалних уља за туширање.

Осим куповних, можете користити и смешу коју сте сами направили од кокосовог уља у које сте додали неку кап уља поморанџе или рузмарина.

Али, ипак постоји један део тела које никада не смете прескакати када је прање у питању. То су руке.

„Пожељно је да се руке перу довољно често, уз туширање или купање сваког другог дана. Купање је прихватљиво и два пута недељно, али у случају да редовно користимо биде", саветује професор др. Џон Оксфорд са медицинског факултета „Краљица Марија“.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 30. нов 2021, 03:41) - anonymous [нерегистровани]

Ja

Naravno da ste u pravu ,2 puta nedeljno je sasvim dovoljno da se tuširamo i peremo kosu.

(уторак, 25. феб 2020, 11:48) - Sofija [нерегистровани]

kupanje je zdravo

KOja glupost,reci da svakodnevno tusiranje nije zdravo?!Ne,nego cemo ici prljavi i smrdljivi!Uzas!

(понедељак, 24. феб 2020, 10:45) - anonymous [нерегистровани]

Tusiranje, kupanje

Tusiram se samo vodom svaki dan, svaki drugi dan upotrebljavam sampon i sapun za decu . Nisam izgubio kosu i nemam suvu kozu

(понедељак, 24. феб 2020, 02:29) - dzoni [нерегистровани]

xxx

ko vas je to slagao da je tusiranje svaki dan zdravo . tusiranje svakog dana je nezdravo i ne bih dalje da pricam. pametnom dovoljno

(понедељак, 24. феб 2020, 00:44) - anonymous [нерегистровани]

I onda...

...dodju gljivice po kozi i ko zna sta jos.