Шта седа коса говори о вашем здрављу

Први седи праменови у коси су знак да постајемо старији, било да се први пут појаве у двадесетим годинама, или касним тридесетима. Ипак, у неким случајевима, седа коса може указивати на још неке чињенице осим оне да – старимо.

Седа коса може бити симптом одређених стања, али и последица неких животних навика. Такође, реч је о особини која је записана у генима.

Недостатак витамина

Сваки фоликул длаке садржи пигмент меланин који нашој коси даје боју. Како постајемо старији, производимо мање пигмента, што резултира седом косом.

„Ниски ниво витамина Б12 може да узрокује губитак пигмента косе“, каже др Картик Кришнамурти, директор козметичке клинике Дерматолошког центра у Медицинском центру „Монтефијоре“ у Њујорку.

Такође, низак ниво витамина Д3 и калцијума, може узроковати ранију појаву седих.

Улога стреса

Стрес може да изазове промену боје косе, показало је истраживање са Харварда.

Истраживачи су открили да стрес активира нерве који потом могу узроковати трајно оштећење матичних ћелија, које регенеришу пигмент у фоликулима косе.

За студију, објављену у часопису Nature, истраживачи су експериментирали на мишевима, излажући их физичком стресу.

После само неколико дана, све матичне ћелије које регенеришу пигмент су изгубљене. Након што нестану, више не можете да регенеришете пигменте. Штета је трајна, наводи се у резултатима студије.

Имунитет

Коса добија боју из матичних ћелија меланоцита, које живе унутар сваког фоликула. Када вам стара коса испада, матичне ћелије додају меланоците у нове фоликуле – дајући вашој коси боју. Када ћелије престану да раде, фоликули више не развијају пигмент.

Према студији објављеној на мишевима, ослабљен имуни систем може утицати на МИТФ протеин који помаже у функцији меланоцита. Иако студија није потврђена код људи, истраживачи верују да и код нас ослабљени имуни систем може изазвати седост.

Мушкарци и повећан ризик од срчаних болести

Према студији коју је објавило Европско друштво за кардиологију, седа коса је повезана са повећаним ризиком од срчаних болести код мушкараца.

Студија која је укључила 545 одраслих мушкараца, поделила их је у две групе, на основу тога да ли имају коронарну болест артерија или не. После анализирања њихове косе, утврђено је да је седа коса повезана са повећаним ризиком од болести коронарних артерија, независно од година старости.

Фоликули и „оксидативни стрес“

Фоликули длака производе мале количине водоник-пероксида, хемикалије која се деценијама користи као јефтин начин за посветљивање или избељивање косе. Међутим, ако дође до накупљања великих количина водоник-пероксида, боја косе може почети да бледи.

Генетика

Ако су вам родитељи или бака и дека постали седи рано – вероватно је да ћете и ви. Недавно је утврђен конкретан ген одговоран за седу косу.

Новија студија је проучила геноме више од 6.000 људи из Латинске Америке и идентификовала 18 гена који утичу на особине косе, укључујући ИРФ4, који је повезан са сивом косом.

Утицај дувана

Студија објављена у часопису Indian Dermatology Online Journal, открила је да пушачи имају два и по пута већу вероватноћу да оседе прерано у односу на непушаче.

Осим тога, одређене хемикалије из дима разграђују се у ћелијама косе, што може да додатно буде узрок ћелавости.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 31. мај 2020, 22:02) - starica [нерегистровани]

kosa moze da vrati boju

Treba jesti sto vise zive htane izbaciti meso i piti jedan sok ja u 64 god dobijam moju boju kose.

(петак, 24. апр 2020, 08:04) - anonymous [нерегистровани]

Не само бабе

Не само бабе. Сви су били милион пута паметнији, него што су данас, иако су имали много мање непотребних и некорисних информација и "знања". Данас нас је све, највише, заглупила телевизија, а онда и други медији, посебно таблоиди и ријалити прогртами. То се намерно ради, просипају се милиони безначајних и бесмислених вести, под привлачним насловима, па се тако интелект, а и морал, скреће у бесмисао и будалаштине.
Све то ради се намерно. Ђаво ради свој посао, а ми глупи и наивни то не примећујемо, већ гутамо као шаран удицу.

(четвртак, 23. апр 2020, 22:50) - anonymous [нерегистровани]

Seda kosa

Milion tekstova po principu copy paste. Kada i ako se pronađe tretman kojim će seda kosa vratiti svoju prirodnu boju pišite, u suprotnom ne ponavljajte se.

(понедељак, 10. феб 2020, 11:54) - anonymous [нерегистровани]

Nikakav problem za zene

ali problem za muskarce. Zene ofarbaju kosu i problem resen a kad muskarac ofarba kosu to deluje ruzno i neprirodno. Zasto je to tako, stvarno ne mogu da dokucim ali je istinito.

(понедељак, 10. феб 2020, 09:01) - anonymous [нерегистровани]

kosa

Sva ova istraživanja koja ste naveli čula sam u pričama moje bake, davno još dok sam bila klinka. Bože ,što su naše babe bile pametne!