Колико је безбедно да пластичне флаше користимо више пута

Сигурно је да сте некада пластичне флаше или балоне за воду и друга пића, пошто попијете воду или сок, користили поново, сматрајући да у томе нема ничег лошег, и да чак помажете очувању животне средине, јер сте пластични производ употребили више пута. Ипак, таква пракса некад може да угрози здравље.

Већина боца за воду које су за једнократну употребу направљена је од поликарбонатне пластике, савитљивог и прозирног материјала. Већина тих боца се производи коришћењем хемијског једињења које се назива полиетилен терефталат или ПЕТ. 

Боце направљене од ПЕТ-а дуго се сматрају сигурном алтернативом у односу на сличан материјал који садржи бисфенол А, за који је доказано да може имати последице за здравље и да утиче на срчане проблеме, развој канцера, хормонске поремећаје...

Али новија истраживања показују и да алтернативе без бисфенола А, ипак нису тако сигурне.

Проблем је што одређена хемијска једињења из пластичне боце прелазе у течност којом флаше пунимо. Иако пластичне боце можемо добро и темељно да оперемо, проблем са микропластиком је следећа препрека за вишеструко коришћење пластичне амбалаже.

Научници са Државног универзитета у Њујорку, тестирали су 259 посуда са флашираном водом и пронашли ситне комаде пластике у 93 одсто њих. Научно мишљење о „конзумирању“ ситне пластике је, међутим, подељено. Док неки стручњаци у томе виде могући проблем, други сматрају да микропластика не представља опасност за организам који је „савршено у стању да се на свој начин избори са микропластиком“.

Чак је и Светска здравствена организација категорисала ризик од уношења микропластике у организам као „низак“, иако наводи да је за крајњи закључак потребно још истраживања.

Једна ствар која је сигурна, без обзира на врсту пластике, јесте та  да ће течност којом пунимо већ употребљаване пластичне боце, садржати више једињења и честица микропластике ако боца има више набора и „рељефни“ дизајн. Такође, свакодневно прање пластичних флаша, доводи до додатног хабања и повећава могућност да се по тим микропукотинама скривају и таложе разна нежељена једињења и бактерије.

Закључак који и сами можемо да изведемо, а на који упућују и стручњаци је тај, да су сигурнија алтернатива пластичној амбалажи свакако – метална и стаклена.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 12:09) - lina [нерегистровани]

voda

fklaširanu vodu kupujem samo,ako se nalazim van kuće negde,pa sam u tom slučaju prinuđena da je kupim.

(понедељак, 20. јан 2020, 14:52) - anonymous [нерегистровани]

Nobel aparati za vodu

Slažem se da plastična ambalaža nije zdrava i da negativno utiče na zdravlje.Voda sa česme je takođe jako loša -puna kamenca ,hlora, raznih negativnih čestica...šta da radimo?Najbolje da se obezbedimo dobrim prečišćivačima vode ali kako da znamo koji su najbolji?Iz ličnog iskustva vam predlažem Nobel aparate-provereno najbolji....a voda je veoma prijatna za piće kao izvorska...

(понедељак, 20. јан 2020, 00:23) - anonymous [нерегистровани]

Srbi kažu flaša

Ima li kraja vašem lobiranju za hrvatski jezik u Srbiji? Flaša, flaša, flaša, flaša, flaša!
I naravno da su bezbedne. Proizvođači očajnički žele da nas ubede u suprotno, da bismo stalno kupovali nove flaše i trude se da ih naprave što lošijim. Ali, do sada im nije uspelo da naprave flaše koje će biti bezbedne za originalan sadržaj neograničeno dugo, a da onda postanu otrovne čim se taj sadržaj potroši. Da nisu providne još bi smislili neke tablete na dnu, ovako je teže.

(недеља, 19. јан 2020, 23:56) - anonymous [нерегистровани]

Dobro, od sad ću vodu sa izvora sipati u staklenu ambalažu.

Biće vode sa izvora dok još neki tajkun ne privatizuje reku. Ustvari nije tajkun nego banka koja muj daje kredit.

(недеља, 19. јан 2020, 21:12) - anonymous [нерегистровани]

Безбедност

Само је питање дана када ће нека научна истраживања да покажу да и стаклене и металне флаше испуштају неке микрочестице које онда могу да штете. А како онда у пластичним флашама неко пиће, од алкохола до газираних сокова, сме да се уопште пије? То прво пуњење је безбедно а када ми оперемо флашу и сипамо обичну воду, онда крећу честице?? Па избаците тотално пластику, ајде да се све пакује у папирну или стаклену амбалажу као да папир не испушта неке друге честице.

(недеља, 19. јан 2020, 19:48) - anonymous [нерегистровани]

Zabrinut

U čemu onda da prodajem naftu?

(недеља, 19. јан 2020, 19:26) - Kalesu [нерегистровани]

PET (polietilen)

je dugo bio, neopravdano, stavljan u "isti koš" sa drugim, plastičnim i najlonskim štetnijim materijalima. Konačno pročitasmo ovde pravu istinu o njemu. Da li znate koji se materijal upotrebljava za proizvodnju "plastičnih" vodovodnih (ne kanalizacionih) cevi? Pa, baš PET, koji je, zapravo, jedna vrsta smole.