Каква опасност вреба од фискалних рачуна

Свакога дана из куповине се вратимо са гомилом фискалних рачуна. Информације које нам они пружају изазивају различите емоције, али папир на коме се штампају директно утиче на наше здравље због присуства токсичне хемикалије, бисфенол А. Зато ће у Србији од 1. јула бити забрањена употреба папира на коме се они тренутно штампају.

Присуство бисфенола А у термалном папиру од кога се израђују фискални рачуни проучавала је и Алтернатива за безбедније хемикалије АЛХема, чија је програмска координаторка Јасминка Ранђеловић гост Јутарњег програма.

Још 2017. године АЛХема је тестирала присуство бисфенола А у термалном папиру и то пре свега у фискалним рачунима, али и у папирној амбалажи и пластичним посудама. Од свих 20 тестираних узорака фискалних рачуна, 19 је било позитивно на присуство бисфенола А и то у врло високим концентрацијама, од 0,63 до 0,91 одсто, а садашње дозвољено ограничење дозвољава да присуство бисфенола А може бити у концентрацији до 0,02, истиче Ранђеловићева.

„Бисфенол А је хемикалија која се иначе на глобалном нивоу користи у јако великим количинама. Неколико милиона тона се годишње ставља на тржиште, а у случају термичког папира, она се додаје као развијач боје. Бисфенол А је на нивоу европске Агенције за хемикалије класификован као изузетно токсичан и штетан по људско здравље“, објашњава гошћа Јутарњег програма.

Ова хемикалија се користи у термалним папирима које осим на фискалним рачунима добијамо и на паркинг аутоматима, потврдама о броју за чекање у реду, папиру за ЕКГ и тако даље.

Када је о фискалним рачунима конкретно реч, изложеност штетним материјама долази преко коже. Пошто се бисфенол А додаје и у поликарбонатну пластику (пластична амбалажа која на себи има ознаку 7), ове хемикалије има, на пример, и у флашицама за воду за вишекратну употребу.

Прва забрана везана за бисфенол А се односила на пластичне флашице за бебе, још 2011. године, нарочито због загревања и због тога што је бисфенол А лако растворљив у мастима и лако прелази у млеко. Сада је уследила за термални папир, а што се тиче конзерви и лименки бисфенола А има у премазу који се налази са унутрашње стране.

„Ту се још увек ради процена ризика, не само по здравље, већ, такозвана, социо-економска анализа. Јер да бисте забранили бисфенол А у неким производима, морате имати доступне и безбедније алтернативе“, напомиње Јасминка Ранђеловић.

Процена ризика која је рађена у европској Агенцији за хемикалије је пре свега рађена на најризичнијим групама, а то су запослени на касама који су свакодневно у контакту, али исто тако и књиговође, фармацеути и медицинско особље. Доказано је да ризик не може да се контролише што је био кључан разлог за забрану. Касније, на основу резултата те студије, дошло се до закључка да треба заштитити цело становништво, посебно труднице.

„Бисфенол А смањује плодност, утиче на развој плода и ендокрини је дисруптор, што значи да ремети рад хормонског система и може да подстакне развој гојазности, дијабетеса типа два и других метаболичких поремећаја", напомиње Ранђеловићева.

Зато деци не треба дозволити директан контакт са фискалним рачунима, а за особе које су због посла свакодневно изложене контакту са овом врстом папира, савет је да обавезно што чешће перу руке водом и сапуном пре узимања хране или да носе заштитне рукавице.

Безбеднији термални папир је стављен на тржиште још пре неколико година, тако да је он доступан и Европа је спремна дочекала ову забрану која је ступила на снагу 1. јануара. Што се нас тиче ми немамо властиту производњу термалних папира и зато је важно да увозници то имају у виду јер је одлука о забрани донета још 2017. године и имали су довољно дуг транзициони период да се припреме на ову меру, каже на крају гостовања у Јутарњем програму програмска координаторка АЛХеме, Јасминка Ранђеловић.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(среда, 22. јан 2020, 12:39) - anonymous [нерегистровани]

ne samo racuni

pomenuto je ali nije objasnjeno - kutije za voce koje su od kartona, da ne pricamo da svi ti racuni idu u reciklazu i opasnost postoji cak i za toaletni papir, koji dolazi u dodir sa osetljivom i navlazenom sluzokozom u sedalnom predelu. nedavno sam na FB ubedjivao ljude organske proizvodjace da se karton kao termicki sloj ne moze zakopavati u zemlji i da ga gliste pojedu pa da se posle prica kako je to organska hrana, ni sebi ni drugima… dokle vise sa Bisfenolom. ne samo racuni opsta zabrana. pakovanja za tecnosti iskljucivo staklo i da ozivimo staklare i stakloduvacki zanat.

(четвртак, 16. јан 2020, 13:14) - anonymous [нерегистровани]

Nije samo to

Nisu naivni ni računi za Info-stan, za struju, poreske uplatnice...

(четвртак, 16. јан 2020, 11:59) - Slobodan [нерегистровани]

Veoma nezgrapan, stetan i naivan "fiskalni" sistem!

Racuni uopste nebi trebalo ni da se uzimaju ukoliko to musterija ne trazi! Ta praksa; Uzmi racun, je smisljena kako bi se prodavci doveli u red i kako nebi muvali sa gotovinom koja nije uknjizena, medjutim, to fiskalno Uknjizenje, treba i MORA da se obavlja kroz sluzbeno odobrene moderne fiskalne kase koje ( nan neki nacin) "same" vode knjigovodjstvo, a ne tako sto ce nekakav Perica ili Marica, da insistira na racunu nakon kupovanja svog mleka, hleba i jaja!? U EU, se zapravo ljudi odvracaju od uzimanja racuna ukoliko im nije neophodan, izracunato je da preko jedne kase, dnevno bude poseceno i nekoliko desetina stabala drva samo zbog racuna koji u 99% slucajeva, zavrse u kanti za smece ili na ulici! Drzava bi morala da obezbedi bolje platzne sisteme ( kartice) i da napravi modernije kase, sto je takodje dobro za ekonomiju i razvoj umesto da dresiraju narod da uzimaju racune!

(четвртак, 16. јан 2020, 11:57) - anonymous [нерегистровани]

Inače

To se nije znalo do sada

(четвртак, 16. јан 2020, 11:18) - dejan [нерегистровани]

Izgleda mi...

Kao da je sve stetno i zagadjeno oko nas, pa cak i ljudi...

(четвртак, 16. јан 2020, 11:06) - anonymous [нерегистровани]

Здравље

Ми дакле сада колективно као нација можемо да тужимо државу и надлежне у министарству трговина за деценијско нарушавање здравља? То значи да имамо простора и за компезовање дугова као појединци према истој? Ово је нешто невероватно. Одушевљена сам!

(четвртак, 16. јан 2020, 10:45) - anonymous [нерегистровани]

Како да смањите ризик од тровања

Pa vratite se u kameno doba. Toksini oko nas uvek bili i biće.

(четвртак, 16. јан 2020, 10:29) - Đorđe [нерегистровани]

Nije samo bisfenol opasan...

..., na fiskalnim računima, kada kupiš u Kaluđerici u Maksiju, Ideji, artikle ispod kojih inače uredno stoje cene e, kad dođeš na kasu moraš platiti mnogo više nego što su prikazane cene ispod artikala u kojima je inače uračunat porez, e fiskalna kasa otkuca nepogrešivo mnogo više nego što su prikazane cene ispod artikala koje potrošač kupi i prikaže da je porez u pitanju iako je taj isti porez već uračunat i prikazan u ceni svakog artikla. Šta da činimo protiv takvog trovanja potrošača ?

(четвртак, 16. јан 2020, 10:07) - anonymous [нерегистровани]

шта уместо бисфенола А?

Овај проблем постоји већ дуго. Данашња технологија је базирана на бисфенолу који је везивач тј пластицизер у смесама које се користе понајвише у изради производа од пластуке или који садрже пластику. Алтернатива је бисфенол С, који јесте стабилнији тј теже се отпуша из материјала али је неколико хиљада пута токсичнији.
И наравно, решење је без пластике уопште.

(четвртак, 16. јан 2020, 10:02) - Драагооољуб [нерегистровани]

Шта је онда чисто? Не заражено?

Има ли на овом свету нешто што је чисто, што није заразно и опасно по живот? Пре неки дан писало се и PET амбалажи за скувана јела, сир, кајмак, сухомеснате прерађевине. У исту такву амбалажу - боце нам се пакује вода, млеко, сокови, пуво, уље, вино, ... свашта нешто што редовно једемо, наша деца и ми сами! Све то спада у амбалажу " 1 " у оном троуглићу, "PETE" ознаке која је нај-канцерогенија! Ево сада исте отровчине сатрже и траке са фискалним рачунима!! Кажу, ваздух нам је загањен, али није опасно. Па овакве маглуштине су биле и пре 40 - 50 година нормална појава у зиму.