Меланом је једини рак који се може видети, зато не одлажите посету лекару

Они који имају меланом одлазе лекару тек када се болест прошири и захвати друге органе, иако је на кожи лако уочљив, а дијагностика једноставна. Годишње се региструје више од 700 новооболелих. Од 2017. године иновативни лекови су доступни, а имунотерапијом лечено је око 350 пацијената.

Гост Јутарњег програма Саво Пилиповић, председник Удружења пацијената оболелих од меланома, каже да је, после губитка члана фамилије, забринут, одлазио је редовно на контроле код лекара и захваљујући томе су му промене на младежу откривене на време.

„Нисам прекасно отишао лекару, што је изузетно важно. Оперисан сам више пута. Годину и по дана су ме лечили хирурзи, али је дошло и до метастатске болести, болест се проширила и на друге органе, а пошто код нас у то време није било имунотерапије и других иновативних терапија за лечење метастатског меланома, отишао сам на клиничку студију у Немачкој и, на срећу, добио потребне лекове“, каже Саво Пилиповић.

У земљама западне Европе меланом се у више од 80 одсто случајева открије у фази када је довољна једноставна хируршка интервенција која траје петнаестак минута. Што се болест открије касније, односно, што тумор постаје дебљи, тако је ризик за ширење у лимфне чворове и унутрашње органе већи, па су потребне компликованије хируршке интервенције или, уколико се прошири на унутрашње органе, нове врсте терапија које су од 2011. године заиста промениле прогнозу ове болести која раније није реаговала на друге врсте терапије, наглашава професорка др Лидија Кандолф Секуловић, начелница Клинике за кожне болести ВМА.

Највећи број чланова Удружења пацијената оболелих од меланома, како истиче Пилиповић, касно је открио своју болест. По броју оболелих од меланома, наша земља је на нивоу европског просека, али смо по смртности на врху. Зато у Удружењу настоје да на све начине укажу на тај проблем.

„Људи се плаше чак и кад уоче младеж. Меланом је једини рак који можете да видите. Кад уоче проблем, плаше се да оду лекару. То стоји неколико месеци, често и година у драстичнијим случајевима, и онда људи касно оду лекару и онда га је много теже лечити“, напомиње Пилиповић.

Меланом који је дебео до један милиметар уклања се простом хируршком интервенцијом и више не представља никакав проблем, али све преко тога представља ризик за развој озбиљне болести.

„Приметили смо у нашим ординацијама да су апели и скретање пажње на овај проблем уродили плодом и да се појављује све више пацијената са такозваним 'танким', нискоризичним меланомима. Статистика на нашој клиници говори да је просечна дебљина меланома све мања, само што је некада потребна и деценија и две да се приближимо европским стандардима“, каже докторка.

Статистика смртности нам је тако поражавајућа, зато што се скоро 30 одсто људи јави тек када меланом прокрвари. Међутим, додаје докторка Кандолф Секуловић, оно што је знатно поправило стање јесте то што смо од 2017. године добили нове терапијске опције и то имунотерапију која је од ове године и у првој и у другој линији. Потребно је још обезбедити комбиновану циљну терапију, јер се тренутно кроз основно здравствено осигурање добија један лек, а требало би два, што би, према најавама, ускоро требало да се реши.

Саво Пилиповић је био један од петоро оболелих из Србије који су били део клиничке студије у Немачкој. Троје од њих је примало један лек, а двоје два лека. Нажалост, ови који су примали један лек, осим што су имали јаке нуспојаве, нису више међу живима, а њих двоје који су примали два лека јесу, и то без икаквих тегоба, наводи гост Јутарњег програма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво