Постоји лек и за резистентну хипертензију

Хипертензија је најзаступљенија болест нашег доба. Стручњаци сматрају да ће до 2025. свака трећа особа у свету од ње боловати. У Србији око милион и двеста хиљада људи има висок крвни притисак, а много је оних који и не знају да га имају. Постоји велики број пацијената који редовно узима терапију, али се висок притисак не снижава.

Упркос бројним групама лекова за лечење хипертензије постоје пацијенти код којих није могуће свести притисак на оптималан ниво. Такву хипертензију стручњаци називају резистентном.

„Резистентна хипертензија је значи једна врло тешка, комплексна форма хипертензије у којој пацијент узима у максималним дозама три групе лекова, антихипертензних при чему крвни притисак никако му не пада испод 140 са 90. У последње време се помиње једна нова додатна група лекова која се уводи пацијенту, то су значајни блокатори мирокортекстероидних рецептора и да би ми рекли да неко има стварну резистентну хипертензију спироланктон мора бити укључен у њихово лечење“, објашњава професор Драган Симић, кардиолог у Клиничком центру Србије.

Дизајенерка Снежана Хорват каже да је годинама имала проблема са високим притиском, али да је користећи нову терапију успела да га сведе на нормалу, што јој је драматично поправило квалитет живота. Да би се нови лек увео у терапију, пацијент мора да прође детаљна испитивања у болници.

„После неколико дана, требало би да дође до тог додатног значајног пада притиска“, додаје професор Симић.

Нови приступ лечењу је у последње три године показао се ефикасним код многих пацијената. Само присуство резистентне хипертензије оштећује крвне судове, срце, мозак, бубреге а јавља се и код гојазних људи, пушача, алкохоличара, дијабетичара, неретко и код млађих људи.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. дец 2019, 10:24) - Nesa [нерегистровани]

Ah

"Bolesti" se resavaju zdravljem ali vam to nece jer im kvari biznis.