Пас „не иде на рецепт“, али чува здравље од можданог и срчаног удара

Већу шансу да преживе срчани и мождани удар имају власнци паса у односу на људе који немају кућне љубимце, закључак је новог истраживања објављеног у Америчком удружењу за болести срца.

Истраживање је потврдило предност псећег друштва на људско здравље. Пси су повезани са 33 одсто мањим ризиком смрти од срчаног удара и 27 одсто од можданог удара, у поређењу са онима који немају псе.

„Иако студије не могу да докажу да усвајање или чување пса директно води до мањег морталитета, могу да сугеришу на бригу о здрављу“, рекао је Глен Левин из Америчког удружења за болести срца.

Власници паса редовно и често ходају са својим љубимцима и имају нижи крвни притисак, истакла је Керолин Крамер, професорка медицине са Универзитета у Торонту, која је поносна власница минијатурног шнауцера под именом Ромео.

„Морам да истакнем да је Ромео повећао моју свакодневну физичку активност и испунио моју рутину срећом и безусловном љубављу“, напомиње професорка.

Међутим, истраживачи упозоравају да се кућни љубимци не смеју „преписивати" као превентивно средство.

„Псе треба да имају само људи који осећају да имају капацитета и знања да им пруже добар живот", упозорава професорка Тове Фал са Универзитета у Упсали, и додаје да „социјална изолација ствара снажан ризик од преурањене смрти“.

Уз псе власници избегавају овај виде изолације и имају већу интеракцију са другим људима.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. окт 2019, 14:20) - anonymous [нерегистровани]

Ma,da....

Pozdrav!

(субота, 19. окт 2019, 22:35) - anonymous [нерегистровани]

Psi

Iako imam tri psa, slazem se u potpunosti sa prethodnim komentarom! Moji psi su pazeni i mazeni, ali sam ja naucila da ih sisam, hranim ih jeftinijim granulama, kupam, vakcinism ih protiv besnila I to su psici mesanci koje sam nasla na ulici! Ljubav prema zivotinjama prenela sam svojoj deci i svojim unucima! Verujte da mi se psi vise obraduju, nego moji unuci, koje obozavam! Zao mi je sto moram da kazem: deca, pa zivotinje - ljudima sve manje verujem

(субота, 19. окт 2019, 15:35) - anonymous [нерегистровани]

фалична истраживања

Недавно је установљено да власници паса обухваћени истраживањем генерално имућнији, па себи могу да приуште кућног љубимца. Такође је установљено да је боље здравствено стање повезано са бољим материјалним стањем, а не са поседовањем пса. Поздрав!