Аватар – систем и видео-игре одличан су тренинг за вештине егзоскелета

Први активни егзоскелети, који помажу људима да поново проходају настали су у свету још 1969. године. Данас више личи на оклоп суперхероја него на медицинско помагало, али и даље имају исти задатак – да поставе на ноге људи који из било ког разлога то не могу сами. Најновију верзију испробао је један Француз са тетраплегијом.

Када је пре четири године, после пада са 12 метара високог балкона, остао непокретан од рамена на доле, Тибо се није надао да ће поново проходати. Сада је на ногама, опремљен егзоскелетом, којим управља својим мислима.

Двадесетосмогодишњи пацијент из Лиона тренирао је месецима, учећи како да за основне покрете користи сигнале свог мозга за компјутерску контролу аватара.

Стручњаци кажу да је аватар-систем у видео-играма прави тренинг за стицање вештина потребних за руковање егзоскелетом.

Тек када је савладао основне команде, опробао се у роботском оделу дизајнираном да повећа физичке способности, издржљивост, мобилност и многе друге параметре повређених особа.

„Захваљујући имплантату у мозгу, систем сакупља пацијентову активност захваљујући софтверу који је развијен за обраду ових информација из регистра имплантата. На тај начин смо у могућности да управљамо моторима који ће савијати руку и ноге“, рекао је неурохирург Бенабиб Алим Луи.

Резултати истраживања ових дана биће представљени јавности у Биомедицинском истраживачком центру у Греноблу, водећем центру у борби против дегенеративних болести.

број коментара 0 Пошаљи коментар