Ако обезбедите добре услове, на пут може и беба стара шест недеља

Педијатри тврде да бебе већ од трећег месеца могу да путују, али и да је свака промена стрес за дете. Зато је добро да се бирају дестинације које не ремете ритам детета.

Летовања и одмори са малом децом су нешто сасвим другачија од одмора без њих. Поред тога, они доносе и стрепњу да ли ће им путовање пријати и да ли ће им бити досадно.

„Ако је човеку неизбежно путовање онда може бити прилагођена и беба. Уколико је то рекреативни тип путовања, као што је одлазак на море или зимовање, онда беба може да иде на такво путовање од навршених шест дедеља па на даље. Беба од три месеца је нестабилна, она је још увек зависна од температуре спољашње средине, али ако ми све угодимо и напрвимо такав миље да њој прија, онда можемо да путујемо“, објашњава др Невена Максимовић Вуњак, педијатар.

Малишанима прија промена климе посебно одлазак на море или планину али често се догађа да се из тих разлога разболе. Малу децу треба припремати за пут према спољашној температури .

„Само путовање морате да обезбедите да за бебу, пре свега, буде удобно. То подразумева и смештај те бебе током транспорта. Ако иде аутомобилом температура мора бити погодна, усклађена са температуром детета. Уколико су напољу сувише високе температуре, не треба правити драстичне разлике у клими која је у аутомобилу и напољу. Што више појити дете, било ког узраста, што чешће нудити већу количину течности“, додаје докторка.

На путовањима су деца посебно мала, стално уз родитеље. Играју се заједно, откривају нови свет и осећања. Уз добру организацију и припремљеност цела породица може да ужива. Деца кроз путовања проширују свој свет, упознају нову културу, храну, музику и стичу нове другаре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво