Поремећај пажње и хиперактивности скрива генијалност?

Родитељи су често забринути да њихова немирна деца, која имају проблема с концентрацијом и наглим реакцијама, пате од поремећаја пажње и хиперактивности. За утеху, 500 година након смрти чувеног Леонарда да Винчија, архитекте, проналазача, инжењера, вајара и сликара, научници тврде да је би он имао карактеристике људи који пате од овог поремећаја.

Чувени Леонардо да Винчи можда је имао АДХД (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder), односно хиперактивност и поремећај пажње. Бар тако тврде лондонски стручњаци.

„Очигледно је тешко направити било какву психијатријску дијагнозу јер немамо биолошке маркере, али сам сасвим сигуран да је АДХД, међу свим сугестијама које су направљене у прошлости, најверодостојније објашњење Леонардовог расутог генија и неприкладног понашања“, каже професор Марко Катани са Краљевског колеџа у Лондону.

Поремећај карактерише неспособност да се задаци приведу крају, немир, потреба за покретом, расејана пажња, одуговлачење...

„Модерна дијагноза АДХД-а нема никакве везе са коефицијентом интелигенције. Заправо, моја намера била је да користим Леонарда као некога ко је имао велики таленат, велику креативност, а ипак се борио да оствари и заврши задатке“, објашњава Катани.

АДХД може да буде и фактор изузетне креативности.

„Ако је Леонардо да Винчи имао АДХД, онда свако може имати овај поремећај и право да постигне свој потенцијал“, закључује Катани.

Психолози кажу да се овај поремећај у понашању, обично уочава код деце. Али се све више дијагностикује и код одраслих, укључујући и људе који воде успешне животе. Да Винчи је, на пример, стално био у покрету, мало спавао, радио ноћу, био је и леворук, веровантно дислексичан, што су честе одлике људи са поремећајем АДХД.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 01. јун 2019, 20:41) - Jelena jovanovic [нерегистровани]

Poremecaj paznje

Moje dete I'ma poremecaj paznje I rekli su mi da more da ide kod psihijatra a I nemiran Je u skoli zanima me da li moze da bude to opasno I kako se leci

(субота, 01. јун 2019, 17:26) - anonymous [нерегистровани]

Sa 5 Godina

...znao sam da citam I pisem, tebali su da me odmah ugrade u 3. razred, a ovako
meni je bilo dosadno I poceo sam da se zezam I izigravam razrednog klovna! Rezultat:
2 X ponavljao I jedva zavrsio OS, ali danas sam vlasnik 13 US patenata! Zzivot je izazov!

(субота, 01. јун 2019, 15:46) - anonymous [нерегистровани]

А да су Леонарду редовно давали Риталин?

Модерни свет је решио: немирној деци не ћушку, него таблету! Изеш ти генијалност ако се то не уклапа у демократске норме...

А и више се исплати фармацеутској индустрији!

(субота, 01. јун 2019, 10:18) - anonymous [нерегистровани]

Некад су деца била просто несташна....

....а данас је то дијагноза и за лечење код психијатра?