Топла реч и хуманост – једна медицинска сестра на 25 пацијената

У Србији ради око 90.000 медицинских сестара. У целом свету, у мају се обележава њихов дан, а овогодишњи, домаћи добитници захвалница за достојанствено обављање посла, раде у Ургентном центру.

Посао медицинске сестре је хуман и леп, одговоран, тежак и слабо плаћен. Најчешће привуче топле и емпатичне људе који су у стању да разумеју и најтежа стања својих пацијената. Ове године признањима је похваљен тридесет трогодишњи рад Светлане Кузељевић и Миливоја Бркића, који са пацијентима ради пуне четири деценије.

„Та топла реч, рука која је прижена према пацијенту много им значи. Нарaвно, колеге и колегинице са којима радим и са којима сам радила, трудимо се да едукујемо млађе колеге мислим да у томе поприлично успевамо, увек имамо тим који је 24 сата на располагању“, рекла је главна медицинска сестра на одељењу Опште хирургије Ургентног центра у Београду, Светлана Кузељевић.

„Рад у нашој амбуланти је тог типа да пацијенти долазе у врло тешком стању, значи, први контакт са њима, је такав да они од нас не очекују нешто посебно, јер прво што запазе су бели мантили. Истог момента када се регулише њихово здравствено стање, и кад се осете боље, е онда долази тај други део – захваљивање, похвале“, објаснио је медицински техничар Миливоје Беркић са одељења Интерне медицине Ургентног центра у Београду.

Услови и средства за рад могли би да буду много бољи, али њихов недостатак надокнађује међусобна сарадња и подршка коју медицинске сестре проналазе међу собом.

„Није било лако али са добрим колективом, са сарадницима, све то има смисла и има свој шарм и лакоћу рада“, каже сестра Кузељевић.

Критеријуми за доделу признања јасно су одређени.

„Критеријуми су увек исти – да достојанствено представља своју професију, да ради на унапређењу своје професије, асоцијације и на свом личном развоју“, рекла је Љиљана Ђукић, потпредседница Удружења медицинских сестара Клиничког центра Србије.

Иако се Србија суочава са недостатком медицинских сестара, подаци из Националне службе за запошљавање показују да на посао чека и даље њих око пет хиљада.

Статистика такође показује да о 25 пацијената врло често брине само једна медицинска сестра иако светски стандарди прописују далеко већи број. У потрази за послом Србију годишње напусти њих око хиљаду.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. мај 2019, 14:38) - anonymous [нерегистровани]

Medicinska sestra

Medicinska sestra se nije skolovala da dodaje vodu,ovde je potrebna potpuna reorganizacija u zdravstvu,pa da se zna sta ko radi

(среда, 22. мај 2019, 23:09) - anonymous [нерегистровани]

!

A da li ste, nastavnice, pomislili na rad u intenzivnoj nezi gde lezi 25 izuzetno teskih pacijenata, koji zahtevaju i reanimacije...?! Isti odgovor dajem i u vezi sa drugim komentarom... Taj posao se radi savesno i nema mesta zabusavanju. To nije posao koji se moze ostaviti za sutra. Dosta toga mora da se postigne. Pacijenata puno, a vremena i sestara malo...

(четвртак, 16. мај 2019, 08:29) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Jedan nastavnik

na trideset huligana

(понедељак, 13. мај 2019, 19:35) - anonymous [нерегистровани]

Izgubila se ona prava stvar zbog koje postoje medicinske sestre

Većina medicinskih sestara više ne brine o "negi pacijenta". Čovek traži vodu, a one ne donose pola sata. Nemaju volje da rade jer su im male plate, a i niko ih ne kontroliše kako treba.