ММР вакцина не узрокује аутизам – доказује још једна студија

Објављени су резултати још једног истраживања које је спроведено у Данској на узорку већем од 650.000 деце рођене између 1997. и 2010. године, који доказују да не постоји веза између ММР вакцине и аутизма.

Упркос чињеници да деценијама постоје докази који подржавају вакцинацију, то ипак није спречило људе да их избегавају из страха од нежељених последица.

Један од најчешћих разлога зашто неки људи одбијају да вакцинишу своју децу је недоказана претпоставка да ММР вакцина (за заушке, богиње и рубеоле) може да проузрокује аутизам код детета, посебно мушког.

Резултати истраживања спроведеног у Данској на узорку већем од 650.000 деце, додаје још један ексер у ковчег овој претпоставци, јер је открила да нема никакве везе између те вакцине и аутизма, како преноси портал Ladbible.

Данска студија проучавала је 650.000 деце рођене између 1997. и 2010. године, а резултати су објављени у стручном часопису Annals of Internal Medicine.

Слична студија објављена 2002. године, у којој је учествовало 537.303 данске деце рођене између 1991. и 1998. године, дала је исте резултате.

Један од истраживача у најновијој студији, Андерс Вид, наглашава да теорија по којој вакцине узрокоју аутизам упорно опстаје. „Чак је и покрет против вакцинисања у последњих 15 година ојачао“, додаје Вид.

У објављеном закључку истраживања јасно се наводи да ММР вакцина не повећава ризик од аутизма, не изазива аутизам код осетљивије деце и није ни у каквој вези са случајевима аутизма после вакцинације.

Намера овог истраживања је била да се претходним студијама, повећањем узорка, дода већа статистичка моћ у настојању да се оповргне ова укорењена заблуда о штетности ММР вакцине.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 26. јул 2019, 05:21) - anonymous [нерегистровани]

Japan

Japan je nije zabranio nego je prepolovio u dve doze da ne bude trovalentna nego dvovalentna i jednovalentna...tj prva doza sadrzi morbile i zauske a druga rubeolu a mmr sve tri odjednom. I vrsili su statistiku i imaju isti beoj dece obolele od autizma

(среда, 10. апр 2019, 18:35) - anonymous [нерегистровани]

nn

zasto je japan zabranio mmr pisite o tome

(уторак, 05. мар 2019, 17:01) - anonymous sasa [нерегистровани]

Pitam se!

Da li su te vakcine iste u Srbiji i Danskoj! Poznato je da većina proizvoda ima kvalitet za zapadnu evropu i kvalitet za ostatak evrope! Ne bi smelo da je tako ali...