Хирурзи из Србије једини у региону праве ухо од ребара

Однедавно деца која су рођена са аномалијом ува имају могућност да у Србији свој проблем реше, тако што ће добити ново. У Европи свега десетак хирурга ради ову интервенцију, а у региону једино хирурзи из Србије. Операција је скупа, а најмлађима у нашој земљи сада је доступна на Институту за мајку и дете, о трошку државе.

Сваке године у Србији се роди десетак малишана без ува. Како је живети без тог органа, зна 15-годишњакиња са чијом мамом је разговарала екипа РТС-а. Док је дете било мање, објашњава мајка, није имало са тим проблема, али како је девојчица одрастала, тај проблем је постао упечатљивији за њу.

Тај проблем више неће имати, јер је, захваљујући пластичним хирурзима Александру Урошевићу и Александру Влаховићу, добила ново, и то од ребара.

„Од те хрскавице се прави хрскавичави оквир, по моделу узетог с друге стране, са нормалног ува. Хрскавичави оквир представља тродимензилоналну структуру која се поставља у кожни џеп на месту где недостаје ухо. Тада немамо простор иза уха и у другом акту, после шест месеци, зарастањем и страстањем хрскавице са кожом, одвајамо хрскавицу и тај део и правимо простор иза уха“, објаснио је др Александар Урошевић, специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије.

За ову интервенцију је потребан упут, да дете има девет година и обим грудног коша већи од 60 центиметара.

„Ми ћемо их примити у сваком тренутку, јер су нама ови пацијенти врло значајни. Са упутом обављамо преглед и касније се договарамо када дете дође до периода за операцију“, истакао је др Влаховић, који је специјалиста дечје и пластичне хирургије на Институту за мајку и дете.

Доктор Урошевић учио је од најбољих – професорке Фирмин, а по повратку из Париза урадио је шест интервенција заједно са колегама из Института за мајку и дете. Деформитети су чешћи са десне стране и код дечака.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи