СЗО: Човечанство мора бити спремно за болест икс

Светска здравствена организација упозорава на болест која ће у будућности однети више милиона живота, а у овом моменту је још непозната. Као таква названа је болест икс.

У свом извештају за 2018. годину, у којем су представили болести које би могле изазвати глобалну епидемију, уз болести попут еболе, зика вируса и ласа грознице стручњаци здравствене организације са седиштем у Женеви упозоравају и на потенцијално опасни патоген, преноси британски Телеграф.

Иако не прецизирају о којој је болести реч, стручњаци сматрају да је неопходно да будемо припремљени на масовну заразу. Научнике забрињава чињеница што у ствари не знају шта је у питању, али су сигурни да ће до епидемије доћи и страхују да ће нова болест прећи са животиња на човека.

Подсећајући на садашња догађања у свету, научници СЗО указују на опасност од развоја хемијског оружја и ратовања, али и од вештачки створених смртоносних болести.

„Чека нас епидемија која ће побити 300 милиона људи. Болест икс (Disease X) представља свест и знање о томе да озбиљну међународну епидемију може узроковати за сада непознати патоген“, наводе У Светској здравственој организацији.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво