Школа за труднице

Жене кажу да је порођај најнапорнији, али и најсрећнији дан у њиховим животима. Због неизвесности шта их чека у порођајној сали, жене су често уплашене и забринуте. Из тог разлога, многе труднице похађају школу како би се што боље припремиле за порођај.

Шта су први знаци порођаја, како се понашати када пукне водењак или почну контракције - почетне су лекције које се уче у школи за труднице.

„Упућене су у све шта их очекује од момента, од самог пријема до самог порођаја. Пролазе ту и порођајну припрему, карличне мере, притисак, клизма, шта им се ради у порођајној сали, од стимулације, пуцања водењака и до самог порођаја наравно“, каже бабица Наташа Нешић.

Зато је осим психичке припреме важно бити и у доброј кондицији. У школу се не носе књиге, али без комотне одеће час не може да почне.

„Вежбамо кондициони део. Сат времена пре приче радимо вежбе из јоге које су врло значајне како за стицање кондиције тако за јачање мишића читавог тела. Раде се и вежбе релаксације која је јако битна у самом порођају да трудница научи да управља својим телом и да се опушта јер у самом порођају је битно да сви мишићи мирују и да што већа количина кисеоника дође до материчног мишића и до саме бебе“, објашњава Нешићева.

Психофизичким припремама труднице се оспособљавају за активно учествовање у порођају. Они који их обучавају за то кажу да је идеално време почети са припремама у 24. недељи трудноће.

Снежани је ово четврта трудноћа и за две недеље треба да се породи. За сваку, осим прве у породилиште је одлазила са предзнањем и добро физички припремљена.

„Мени заиста значи та психофизичка припрема, која је јако битна за жену и колико год пута да сте се порађали битно је да то имате у глави, зато што сте просто смиренији. Вежбе дисање су изузетно значајне поготово кад крену контракције, просто научили сте нешто и знате како да се понашате у тој ситауцији и како да контролишете тело док не дођете прво до породилишта и фазе порађања“, истиче Снежана Јамиџија.

И у гинеколошко-акушерској клиници „Народни фронт“ тврде да могу да препознају труднице које су се спремале за порођај.

„У сваком случају је корисно, јер су то стручна лица која су оспособљена да дају савете трудницама о самом вођењу трудноће о самом начину како ће се понашати у трудноћи и шта их чека на самом чину порођаја и како ће их припремити почевши од ствари које треба да се понесу“, наводи Драгана Младеновић, главна сестра гинеколошко-акушерске клинике „Народни фронт“.

Зашто су тек у последњих 15-ак година постале популарне школе за труднице. Шта се у међувремену променило?

„То је лична ствар сваке труднице која жели више да се информише што се тиче самог чина порођаја апсолутно ништа се није променило, порођај је био и раније исти и остаће увек исти“, сматра Младеновићева.

„То сам и ја размишљала, како нису наше баке и маме, ако су оне могле, онда сигурно можемо и ми, уз сву ову помоћ коју имамо. Школе родитељства, вежба за труднице, мислим да је лична ствар да ли ћете да кренете на овако нешто и да вам то буде једна нормална природна ствар, процес кроз који ћете проћи“, каже Марија Петровић.

Према њеним речима, став жена, да је потребно да се научи како да се понаша у ситуацији када се дешава нешто неизвесно, у Србији се променио.

Неизвесност и напор готово 90 одсто жена одлучи да прекине узимањем епидуралне анестезије, тврде у „Народном фронту“. До тог тренутка добро им дођу вежбе које су научиле у школи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво