Читај ми!

Новом методом до нове хрскавице колена

На Институту за ортопедско-хирушке болести „Бањица“ у Београду, новом хируршком методом лечења повреде хрскавице колена, успешно је оперисано осам пацијената. Екипа РТС-а имала је ексклузивно право да присуствује операцији.

Колена су међу нестабилнијим зглобовима, опетећује их нагло заустављање, претерано савијање и прекомерна тежина, а честе су и повреде.

У Србији се годишње уради око 1.000 операција колена, а практично свака трећа ради се у Специјалној ортопедској болници „Бањица“.

Оштећење зглобне хрскавице трајно је и неповратно. Међутим, данас се хрскавица колена успешно лечи минимално оперативним поступком - уградњом имплантата.

„Данас радимо нешто потпуно ново на овим просторима. Решавамо проблем хрскавице колена где је дошло до оштећења хрскавице, какво је код спортиста и код млађих људи. Стављамо један посебан имплант који се засад у свету ради само у неколико земаља и ми смо чланови те комплетне екипе која ради то и рачунам да ћемо и ми за годину-две добити регуларно импланте за све“, рекао је доктор Гордан Гавриловић, хирург-ортопед Института за ортопедију „Бањица“.

Према његовим речима, постоји природна супстанца која, уколико се обради на адекватан начин и пласира се унутар колена може да се добије потпуно здрава хрскавица.

После операције, каквој је присуствовала екипа РТС-а, пацијенти се брзо враћају свакодневним животним активностима, чак и рекреативном спорту, ако то желе.

Сложене захвате ради доктор Гордан Гавриловић, водећи хирург у области репарације хрскавице колена, са колегама.

Лекари Института „Бањица“ спремни су да пресађивање хрскавице укључе у редовне процедуре најкасније у току наредне две године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи