Читај ми!

Научници на прагу бесмртности

Тим америчких научника је на корак од „кључа“ за бесмртност. Након серије експеримената на мишевима откривено је да су се стари глодари којима је убризгана крв младунаца подмладили и физички и психички. Велике су наде да би ускоро и човек могао да се подмлађује на тај начин.

Организам старих мишева којима је убризгана крв младих мишева подмлађује се, открили су после серије експеримената научници са Универзитета „Харвард“ и Универзитета Калифорније у Сан Франциску. Они се надају да ће то откриће отворити нове перспективе у лечењу деменције и Алцхајмерове болести, пише Национална географија.

Старим мишевима који су добили трансфузију од подмлатка повећавају се снага, издржљивост, сећање и интелектуални капацитети.

„Надамо се да бисмо под одређеним условима могли да унапредимо мождане функције код људи са деменцијом, у коју спада и Алцхајмерова болест“, истиче професор Ли Рубин са Харварда. 

Експерименти су рађени с мишевима који су - прерачунато у људске године - били подељени на шездесетогодишњаке и двадесетогодишњаке. Иза процеса подмлађивања стоји протеин ГДФ11, који се налази и у крви људи.

„Остареле животиње којима је додат ГДФ11 могу много брже да се опораве од повреде мишићног ткива и могу много дуже да трче, готово као младе животиње“, каже докторка Ејми Вејџерс из харвардског тима.

Како јединка стари, концентрација тог протеина је све мања, а ово је један од узрочника општег пропадања организма који стари.

„Много сам узбуђен. Ово што смо открили могло би да промени свет“, каже Рудолф Танци, професор неурологије на Универзитету „Харвард“.

Да не буде све ружичасто побринули су се други научници, који не оспоравају резултате истраживања, али упозоравају да би таква процедура код људи могла да доведе до повећаног ризика од малигних обољења.

„Сасвим је могуће да би оваква терапија могла драматично да повећа шансу да неко добије рак“, објашњава Ирина Конбој, професор биоинжењеринга на Универзитету Калифорније.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво