Читај ми!

Камилицом у борби против рака

Шољица камилице може помоћи у борби против рака, тврде научници са Универзитета "Охајо". За то је заслужна хемикалија апигенин, која у великој мери доприноси слабљењу ћелија рака и помаже телу у борби против њих.

После великог броја тестова научници са Универзитета "Охајо" открили да чај од камилице може да помогне у лечењу одређених типова рака.

Наиме, хемикалија апигенин, које има доста у камилици, зауставља способност ћелија рака дојке да живе дуже од нормалних ћелија, а такође зауставља њихово ширење и чини их осетљивијим на терапије.

Чај од камилице, першун и целер су највећи извори апигенина, али се он може пронаћи у воћу и поврћу уобичајеном у медитеранској кухињи.

Апигенин такође делује противупално, а помаже и протеинима да исправе неправилности у рибонуклеинској киселини, молекулима који носе генетске информације, а одговорне су за 80 одсто случајева рака.

Андреа Досеф, професор на катедри интерне медицине и молекуларне генетике и коаутор изведене студије, каже да је свима добро познато да треба да једу здраву храну, али у већини случајева нису им у потпуности јасни разлози због којих је то важно.

"У студији смо јасно видели да су благотворни ефекти на здравље повезани са овом материјом која утиче на многе протеине. У вези са одређеном групом протеина, апигенин поново успоставља њихову исправну структуру у ћелијама рака, односно мења њихову малигну мутацију", истиче професорка Досеф.

Верује, како каже, да ово откриће може да има велики клинички потенцијал у стратегији превенције рака.

Студија америчких научника објављена је на сајту Универзитета "Охајо" као и у научном дневнику Proceedings of the National Academy of Sciences.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара