Читај ми!

Аутотрансплантација, спас за хроничне ране

Лечење хроничних рана захтева већа материјална средства, употребу антибиотика, завоја, дуготрајно одусуство с посла, а све то мења квалитет живота. У неким случајевима неопходне су и реконструкције и тада се најчешће примењује аутотрансплантација.

Хроничне ране су све оне које трају дуже од две недеље интензивног лечења. Најчешће се лече конзервативно у зависности од тога какав је обим, површина ране и који је њен узрок.

У Србији око 60.000 пацијената има неку хроничну рану. Најчешће су то ране настале од обољења периферних крвних судова, опекотина, дијабетеса, траума.

Постоје ране које могу да захвате кожу, поткожно ткиво. Оне захтевају дуготрајно лечење и у последње време се користе облози.

„То су облоге које на себи имају и лековите супстанце, за пацијенте су веома комфорне, не лепе се за ране, као што се то дешава са неким облогама које су раније коришћене, попут газе и завоја", каже Весна Ракић, хирург Клинике за опекотине, пластичну и реконструктивну хирургију Клиничког центра Србије нагласивши да је за пацијенте мање болно скидање таквих облога.

Код компликованих рана, потребне су операције или мање реконструкције. Најчешће се примењује аутотрансплантација.

„Операција се изводи узимањем танког слоја коже, заправо покожице са самог пацијента и преноси се та покожица на отворену рану", објашњава докторка Ракић додајући да место одакле се узме узорак покожице зараста за седам до десет дана.

Лечење хроничних рана захтева већа материјална средства, употребу антибиотика, завоја, дуготрајно одусуство с посла, а све то мења квалитет живота.

Пацијенти лутају по болницама уместо да буду усмерени на хирурге-пластичаре. Управо због тога, указују лекари, потребан је центар за ране. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи