Читај ми!

Јога за маме и бебе

Како би се што пре вратиле у форму након порођаја, маме често трагају за активностима у које могу да укључе и бебе. Једно од могућих решења је и све популарнија јога за маме и бебе, која једнако може бити пријатна за обоје. Ипак, стручњаци упозоравају да би прво требало консултовати лекара.

Повраћај кондиције је један од важнијих циљева мајки након порођаја. Као идеално и све популарније решење којем младе маме могу да прибегну су часови јоге на којима могу да вежбају заједно са бебама.

„Опоравак од порођаја много лакше тече уз јогу. Оно што је битно је да се кичма, која је била под теретом у трудноћи, што пре врати у функцију", истакла је мама Соња Дакић.

Ипак, лекари нису сигурни колико овај начин вежбања заиста користи бебама.

„Пар тих вежби не штети много детету. То је заправо један водич како да се родитељи сврсисходно играју са децом. Ипак, за неке од тих активности се баш и не бих сложила, нарочито када је у питању љуљање, трескање и бацање", рекла је физијатар проф. др Ивана Петронић.

„Битно је да се ништа не ради на силу. У јоги нема форсирања, а нарочито са бебом се ништа не ради грубо, брзо и на силу. Инструктор који води часове треба да познаје моторички развој бебе тако да час може да прилагођава различитим узрастима", савет је инструкторке јоге Мирјане Гњатић.

Такви часови јоге имају, како маме тврде, и благотворно дејство на бебине грчеве, сузе и несаницу.

„Прија јој. Почели су да је муче зубићи и чини ми се да је мање нервозна када долазимо", пренела је своје искуство мама Сања Јакшић.

Лекари ипак упозоравају да би пре сваког вежбања са децом прво требало консултовати физијатра који ће утврдити да ли постоје неки деформитети због којих се вежбање мора обављати под стручним надзором.

Ако је све у реду, овакво играње мама и беба никада није на одмет.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво