Читај ми!

Салман Ружди: Здравље ми се постепено поправља после напада

Индијски писац Салман Ружди изјавио је да му се након напада ножем здравље постепено поправља, иако има ноћне море, да има тешкоћа са писањем и да свог нападача сматра за - идиота. У интервјуу часопису Њујоркер, првом након рањавања у августу прошле године на јавном скупу.

Ружди је рекао да су велике повреде зарасле. „Па, знате, бивало ми је и боље. Али имајући у виду шта ми се десило – нисам лоше“, рекао је Ружди.

Ирански верски врх је бацио фатву против Руждија наводећи као богохулним његов роман Сатански стихови (1989), услед чега је писац годинама живео прикривено и под заштитом у Великој Британији и потом у Сједињеним Државама. Приликом појављивања у Чотоква институту у Њујорку Руждија је на позорници напао Хади Матар, који је писца тешко ранио задавши му бројне убоде ножем у врат и тело, услед чега је изгубио вид у једном оку и задобио тешке повреде леве руке.

Писац је рекао да ради доста терапија због повреда руке, а услед утрнулог палца, кажипрста и врхова прстију пише успорено. Ружди је додао да има застрашујуће ноћне море након напада.

„Изгледа да се смањују. Добро сам. Могу да устанем и крећем се унаоколо. Кад кажем да сам добро, мислим, има делова мог тела којима треба стална провера. Био је то колосалан напад“, нагласио је Ружди. Писац је признао да му је још тешко да пише и зато што му се креативно ништа не дешава.

„Пишем али је то комбинација празнине и смећа, ствари које напишем и обришем следећег дана“, рекао је Ружди, који је додао да ипак осећа почетак повратка креативне снаге. Писац након напада посећује психијатра и осећа да ту има још доста посла, и труди се да не упадне у улогу жртве.

„Тада само седиш и говориш: 'Неко је зарио нож у мене! Јадан ја...Што понекад помислим. То боли“, признао је писац. Назвавши свог нападача идиотом, Ружди је додао да не зна шта да мисли о њему пошто га не познаје. „Све што сам видео је његов идиотски интервју Њујорк посту. Који би само идиот дао. Знам да је суђење још далеко, можда се деси касније следеће године. Претпостављам да ћу тад сазнати нешто више о њему“, рекао је Ружди.

Нови Руждијев роман Град победе (Victory City) данас је објављен, а написан је месец дана пре рањавања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара