Читај ми!

После низа контроверзи Адидас неће да Кање Вест буде партнер компанији

Адидас је био под притиском након антисемитских напомена Кањеа Веста који је себи наденуо и посебно уметничко име - Је.

После низа контроверзи Адидас неће да Кање Вест буде партнер компанији После низа контроверзи Адидас неће да Кање Вест буде партнер компанији

Адидас АГ окончава своје партнерство са Јеом након увредљивог понашања репера и дизајнера који је некада успешан бренд обуће претворио у тему за критиковање.  

Немачка компанија саопштила је да прекида везе са Јеом, односно Кањеом Вестом, и то - са тренутним ефектом раскида партнерста. Иначе, прогнозирало се да ће компанија остварити нето приход од чак 250 милиона евра (246,5 милиона долара) у текућој фискалној години.

„Недавни Јеови коментари и поступци били су неприхватљиви, са елементима мржње, опасни и крше вредности које компаније негује, као што су различитост и инклузија, међусобно поштовање и правичност", наводи се у саопштењу Адидаса.

Адидас ће прекинути партнерство са Јеом, зауставити производњу брендираних производа Yeezy и обуставити му сва плаћања.

Музичар је давао контроверзне изјаве, укључујући антисемитске објаве на друштвеним мрежама последњих недеља. За сада се не оглашава овом поводом.

Акције Адидаса, које су већ оптерећене контроверзом, пале су за чак 4,5 одсто на трговању у Франкфурту, достигавши најнижи ниво од 2016.

Одлука Адидаса уследила је након недеља разматрања унутар компаније, која је током протекле деценије изградила линију Yeezy - у бренд који чини чак 8 одсто укупне Адидасове продаје, према проценама аналитичара. 

Адидас је раније овог месеца иначе ово назвао ово партнерство „једном од најуспешнијих сарадњи у историји наше индустрије".

Тај успех је, међутим, дошао са доста огорчености између партнера. Је је оптужио Адидас да копира његове идеје и лоше управља брендом, и исмевао је одлазећег главног извршног директора Каспера Рорстеда на друштвеним мрежама.

У међувремену, из Адидаса су саопштили да су више пута покушавали, и да нису успели да реши проблеме са Јеом - приватно.

Репер је у септембру рекао да жели да преговара са Адидасом да добије 20 одсто хонорара на све моделе обуће које је дизајнирао са компанијом - заувек.

После тога је изазвао више контроверзи тако што је на Недељи моде у Паризу носио мајицу на којој је писало „Животи белаца су важни". Касније је изгубио приступ својим Твитер и Инстаграм налозима након што је понављао антисемитске примедбе - примедбе које су изазвале растућу реакцију потрошача и познатих личности, а неки су позивали људе да бојкотују Адидас производе док се партнерство не откаже.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво