Читај ми!

Ким Кардашијан мора да плати казну од 1,26 милиона долара због промовисања криптовалуте

Америчка ријалити звезда нагодила се са америчком Комисијом за хартије од вредности да плати 1,26 милиона казне јер је рекламирала криптовалуту етереум на Инстаграму прошле године, а није обелоданила пре тога да је била плаћена за то.

Упркос томе што ријалити звезда и предузетница није желела да призна кривицу, пристала је да наредне три година не промовише криптовалуте.

Кардашијанова, чије се богатство процењује на 1,8 милијарди долара, рекламирала је на свом Инстаграм профилу етереоум којн у јуну 2021. године и навела да се ради о маркетиншкој промоцији.

Цена критповалуте је након скочила 632 одсто након подршке коју је добила од ње и других познатих личности, попут боксера Флојда Мејведера и кошаркаша Пола Пирса. Међутим, вредност етереума се после неког времена стрмоглавила и многи власници су остали са безвредним криптоновчићима.

Иако је Кардашијанова навела да се ради о реклами, то није било довољно регулаторима, који су рекли да је морала да каже својим пратиоцима колико је тачно плаћена за промоцију.

Први човек комисије, Гери Генслер, поставио је и Јутјуб снимак у ком објашњава зашто је федералној агенцији важно да ли познате личности промовишу криптовалуте и друге хартије од вредности.

„Закон је јасан. Свака особа која промовише криптовалуте мора да обелодани природу, извор и висину компензације коју добија у замену за рекламу. Инвеститори треба да знају да ли је промоција пристрасна или не“, истакли су из Комисије за хартије од вредности.

Кардашијанова је за рекламу плаћена 250.000 долара које ће уз додатних 10.000 долара камате морати да врати. Милион долара поврх тога је чиста казна која треба да је одврати од будућих оваквих пословних подухвата.

број коментара 0 Пошаљи коментар