Читај ми!

Да ли је Брусу Вилису украдено лице?

Агент холивудског глумца Бруса Вилиса демантовао је медијске наводе да је филмска звезда продала права на коришћење његовог лица дипфејк компанији.

Иако су прошле недеље многи медији пренели вест да је Вилис продао права на коришћење свог лица компанији „Дипкејк“, глумчев портпарол рекао је Би-Би-Сију да „не постоји никакво партнерство или договор“ са том компанијом.

Вилис је најавио да се повлачи из глуме у марту након што је сазнао да болује од афазије, поремећаја који утиче на говор.

Дипфејкови су изузетно реалистични видео-материјали који користе вештачку интелигенцију и технологију машинског учења да дигитално рекреирају нечији лик, и то најчешће познатих особа.

За глумце који не могу више да глуме, попут Вилиса, та технологија би могла да им продужи каријеру.

Пре неколико дана, Дејли мејл је известио да је постигнут договор између Вилиса и „Дипкејка“. „Двоструки добитник Емија Брус Вилис и даље може да се појављује у филмовима након што је продао права на свој лик 'Дипкејку'“, наводи се у тексту.

Причу су преузели и бројни други медији, попут Телеграфа, који је истакао да је Вилис постао прва холивудска звезда која је продала права и дозволила стварање свог „дигиталног близанца“ на екрану.

Враћање у прошлост

Дипфејк Бруса Вилиса је коришћен за рекламу руске телекомуникационе компаније „Мегафон“ прошле године, а технологију коришћену у реклами развио је „Дипкејк“.

Из „Дипкејка“ су Би-Би-Сију рекли да су на реклами веома напорно радили са глумчевим тимом.

„Оно што је без сумње урадио јесте да нам је дао своју сагласност и много материјала да направимо његовог дигиталног близанца“, навели су из „Дипкејка“.

Компанија такође на свом сајту промовише свој рад уз наводни Вилисов цитат: „Допала ми се прецизност лика. Ово је сјајна прилика за мене да се вратим у прошлост. Вештачка интелигенција ради са садржајем из филмова Умри мушки и Пети елемент, па мој лик има изглед из тог времена.“

Ипак, портпарол глумца изричито је рекао британском јавном сервису да Брус Вилис нема никакво партнерство нити договор са компанијом „Дипкејк“.

Би-Би-Си је такође упитао глумчевог агента да ли је Вилис икада радио са „Дипкејком“ и да ли је цитат који компанија на свом сајту користи истинит, али до сада није добио одговор.

У међувремену, „Дипкејк“ је саопштио да су извештаји да је та компанија купила права да користи Вилисово лице – нетачни.

„Формулација је погрешна... Брус не може да прода та права, она су искључиво његова“, истакао је портпарол компаније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво