Читај ми!

Објављен монограм краља Чарлса Трећег

Представљен је монограм краља Чарлса Трећег који ће се користити у институцијама, на државним документима али и поштанским сандучићима.

Изглед монограма одабрао је лично краљ, из низа понуда дизајнера Колеџ за оружје. Монограм комбинује почетно слово краљевог имена – "C" и слово "R" које је почетно слово речи "rex", што на латинском значи – владар, уз додатак римског броја III.

Краљица Елизабета Друга преминула је 8. септембра у 97. години у својој летњој резиденцији у Балморалу. У тренутку када је краљица умрла, трон је наследио принц Чарлс

Осим новог монограма, који ће заменити онај краљице Елизабете Друге, предстоје и друге „визуелне“ промене које ће обележити нову владавину краља Чарлса.

Из Банке Енглеске навели су да се очекује да ће нове новчанице на којима ће бити лик краља Чарлса Трећег „ући у оптицај до средине 2024. године“, а да ће слика која ће се користити на њима бити објављена пре краја ове године.

Најављене су и нове кованице, али није прецизирано када.

Актуелне папирне новчанице и кованице ће и даље важити.

Новчанице и кованице Чарлса и Елизабете ће се неко време користити паралелно.

Осим тога, Краљевска пошта саопштава да ће нове маркице са ликом краља Чарлса „ући у оптицај када се потроше тренутне залихе маркица“.

Ипак, сет од четири меморијалне марке биће пуштен у продају у новембру, на којима ће бити приказани портрети краљице Елизабете Друге снимљени у различитим фазама њене владавине.

Почетак примене новог монограма краља Чарлса почиње уочи завршетка периода краљевске жалости. Његово прво коришћење биће у Бакингемској палати већ данас, у процесу исписивања писама. Постоји посебна верзија монограма за Шкотску, која садржи шкотску круну.

Иначе, и даље постоје поштански сандучићи који су у употреби из времена владавине краљице Викторије, Едварда Осмог, Џорџа Петог и Џорџа Шестог, а оригинални монограми остају све док сандучићи не буду замењени.

Скоро 70.000 садашњих поштанских сандучића, око 60 одсто од укупног броја, датира из владавине краљице Елизабете Друге, а постоји и око 170 сандучића који су уведени током кратке владавине Едварда Осмог, који је абдицирао 1936. године.

Тамо где се краљевски монограми појављују на зградама институција и организација, оне ће  појединачно одлучивати када ће и да ли ће бити ажуриране.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво