Читај ми!

Сумњива историја имена „краљ Чарлс“

Краљ Чарлс Трећи ступајући на престо после смрти мајке, међу више имена добијених на крштењу, Чарлс Филип Артур Џорџ, изабрао је да влада као Чарлс иако претходна два британска монарха са овим именом нису упамћена по добру, пише Тајм.

Период британске историје за време Чарлса Првог, рођеног 1600. године, био је један од најтурбулентнијих у историји ове монархије, а завршио се погубљењем краља 49 година касније.

У међувремену, у земљи је избио грађански рат који је потпуно поткопао појам свемоћне апсолутне монархије – и било какве монархије 11 година након Чарлсовог погубљења испред сале за банкете у лондонском Вајтхолу.

Чарлс Други, његов син, одлучио је да се притаји на европском континенту током периода који је у историји назван интеррегнум, селећи се из земље у земљу како би се сакрио од Оливера Кромвела, пуританског вође који је подигао устанак против његовог оца. Вратио се тек пошто се република распала због унутрашњих трвења.

Период обнове Енглеске започет је када се Чарлс Други вратио на трон 1661. године. Међутим, улога монарха није више била тако апсолутна, а и за разлику од свог оца, самом краљу је било лакше да не инсистира толико на томе.

Зато је владавина „веселог краља“ упамћена највише по његовом хедонизму, многобројним љубавницама и по томе што се је на самрти постао римокатолик. Његово име носи и раса паса, шпанијел краља Чарлса, које је он обожавао и који су у великом броју насељавали двор.

Трећи британски краљ Чарлс остаће упамћен и по томе што је у хиљадугодишњој историји најстарији британски суверен који се попео на трон. Његових седам деценија као наследника био је најдужи период чекања да се ступи на престо.

Као принц од Велса, Чарлс је имао доста времена да одлучи које ће име узети када коначно постане краљ. Имао је могућност да бира међу неколико имена које је добио на рођењу, јер су краљица Елизабета Друга и принц Филип свог прворођеног сина крстили као Чарлса Филипа Артура Џорџа.

Пре неких седам година у јавности се појавила информација да ће будући краљ носити име Џорџ Седми – у спомен на свога деду, који је рођен као Алберт, а у породици су наставили да га зову Берти, чак и пошто је постао краљ.

„То не би била само почаст његовом деди“, рекао је бивши портпарол Бакингемске палате, Дики Арбитер, за Би-Би-Си 2005. године, „већ и нека врста успомене на његову покојну баку, коју је апсолутно обожавао“.

И као што је лондонски Тајмс приметио те године, „Зовите ме Џорџ, предлагао је Чарлс“ како би као Чарлс Трећи „избегао несрећне асоцијације на један од најкрвавијих периода у историји монархије“.