Читај ми!

Како је братство манастира Ковиља угостило краља Чарлса Трећег

Током боравка у Србији 2016. године, краљ Чарлс Трећи, тада принц од Велса, обишао је и манастир Ковиљ, а монаси тог манастира радо се сећају времена проведеног са британским сувереном.

Међу братством манастира Ковиља које је дочекало принца Чарлса био је и јеромонах Козма.

„Он је дошао 17. марта 2016. године у манастир. Задржао се нешто мање од сат времена. Обишао је нашу економију, поздравио се са радницима. Био је на једном кратком послужењу овде у манастиру и након тога је примио штићенике из наших заједница који се баве одвикавањем од наркотика и оставио један новчани прилог за те заједнице“, наводи јеромонах.

Принц од Велса, пре одласка у Нови Сад, провозао се чамцем по рукавцу поред манастира.

„Био је одушевљен“, додаје јеромонах Козма. „Позната је његова приврженост православљу и да је неколико пута био на Светој Гори. Опште је познато да је после пожара у манастиру Хиландару 2004. године, заједно са својим оцем Филипом, који је иначе православне вероисповести, дао велики новчани прилог за обнову манастира Хиландара“, истиче јеромонах.

Према предању, манастир Ковиљ основао је Свети Сава у 13. веку, али о томе не постоје никакви историјски извори. Најранији писани спомен налази се у Минхенском псалтиру из 14. века, али без датирања. Манастир је под заштитом државе од 1949. године као споменик културе.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара