Читај ми!

Преминуо чувени холивудски редитељ Волфганг Питерсен

Волфганг Питерсен, немачки редитељ који се прославио филмом „Подморница“ и наставио успешну каријеру у Холивуду режирајући хитове попут, „Председничког авиона“, „Савршене олује“, „Троје“, преминуо је у 82. години од рака панкреаса.

Како је саопштила представница Волфганга Питерсена, редитељ је преминуо у својој резиденцији у Брентвуду у наручју своје супруге Марије-Антоанете.

Питерсен је започео каријеру у Немачкој, али је одговорио на позив Холивуда након што је његов филм о клаустрофобичној подморници из Другог светског рата Подморница (Das Boot) био номинован за шест Оскара. Два од њих припала су Питерсену за адаптирани сценарио и режију, а такође је био номинован за награду Бафта и награду Удружења редитеља Америке.

Питерсен је убрзо постао један од најтраженијих редитеља технички сложених студијских акционих филмова препуних холивудских звезда – Савршена олуја (2000), Председнички авион (1997), Смртоносни вирус (1995), На линији ватре (1993), Shattered (1991), а написао је и режирао и филм Троја (2004) и Посејдон (2006).

Филм Подморница је објављен у више верзија, почевши од 149-минутне оригиналне биоскопске, а Би-Би-Си је средином осамдесетих емитовао троделну мини серију од 300 минута, док је верзија дајреткторс кат из 1997. трајала 208 минута.

Питерсен је такође урадио и филм Мој непријатељ, научнофантастични филм, заснован на истоименој причи Барија Б. Лонгјера, а режирао је и био ко-сценарист фантастичног филма из 1984. Бескрајна прича.

Такође је био продуцент или извршни продуцент неколико својих филмова, укључујући Савршену олују, Смртоносни вирус и На линији ватре, али и филмова као што су Инстинкт и Bicentennial Man (оба 1999) и Црвени угао (1997).

Био је омиљен међу својим сарадницима и његовом таленту су се посебно дивила велика имена Холивуда са којима је радио, почев од Клинта Иствуда, преко Харисона Форда, Џорџа Клунија, Бреда Пита, Рене Рус, Глен Клоуз, Марка Волберга, Дастина Хофмана, Моргана Фримена и Дајен Лејн.

„То што сам радила са Волфгангом на Председничком авиону, то ми остаје као посебна успомена“, рекла је Глен Клоуз. „Иако је сценарио био узбудљив и напет, у сећању ми је остало да смо се много смејали, посебно у сценама око огромног стола у Ратној соби. Волфганг је поставио камеру са даљинским управљачем која се окреће на месту и покрива све нас, једно за другим. Знали сте да ће камера застати на вама у његовој урнебесној режији док поставља кадар. Он би показивао на нас редом и говорио: „Акција...акција...без акције...нема акције...акција...акцијааа!" Није траћио ничије време. Памтим га као човека пуног животне радости који је радио оно што је највише волео да ради“, наглашава позната глумица.

Иза Питерсона је остала његова друга супруга Мариа-Антоанет Боргел, син Даниел Питерсен и двоје унука  

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво