Читај ми!

Преминуо уметник Дмитриј Врубел, аутор култног мурала на Берлинском зиду

Руски сликар, Дмитриј Врубел, који је насликао светски познат мурал на Берлинском зиду, познат као „Пољубац“, који је постао симбол краја Хладног рата, преминуо је у 63. години због компликација изазваних ковид инфекцијом.

Дмитриј Врубел је рођен у Москви и живео је у Берлину од 2010. године. Његово најзначајније дело је графит на остатку зида под називом „Боже мој, помози ми да преживим ову смртоносну љубав“, који приказује пољубац између совјетског лидера Леонида Брежњева и Ерих Хонекер, који је водио бившу Источну Немачку. Мурал је инспирисан фотографијом са њиховог званичног сусрета.

Графит је насликан 1990. године, само неколико месеци након што је зид пао, а до поновног уједињења Немачке дошло крајем године.

„Дуги низ година живео сам својим приватним животом, док је слика живела својим животом“, рекао је Врубел у интервјуу 2014. године „Почетком двехиљадитих, људи су почели да доносе сувенире из Берлина – магнете, шоље и слично – са Пољупцем на њима, који су се сада продавали не само у Галерији, већ и по целом граду“.

Уметничко дело је уништено 2009. године када су берлинске власти вршиле реновирање. Ово је узнемирило Врубела, који је тада насликао нову верзију Пољупца.

Његову смрт објавило је неколико руских новинара у понедељак ујутро.

Уметникова супруга Викторија Тимофејева написала је прошлог месеца на друштвеним мрежама да је Врубел хоспитализован због компликација од ковида и да му се здравље значајно погоршало.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво