Читај ми!

Легендарни позоришни редитељ Питер Брук преминуо у 98. години

Један најутицајнијих позоришних редитеља двадесетог века, Питер Брук, преминуо је у суботу у 98. години, пише француски лист „Монд“.

Рођен у Британији, деценијама је живео и стварао у Француској где се посветио режији у познатом париском позоришту „Буф ду норд“.

„Питер Брук нам је дао неке од најлепших тишина у позоришту, али је његова последња тишина безгранично тужна”, рекла је француска министарка културе Рима Абдул Малак.

Са њим је, како каже, позорница била огољена до своје најосновније живописности и интензитета.

„Завештао нам је много тога”, истакла је министарка, додајући да ће заувек остати душа позоришта „Буф ду норд”.

Његово име у позоришним водама у рангу је Константина Станиславског који је донео револуцију у глуми, а Брук ју је све до позних година свог живота стварао.

Његово можда најпознатије ремек-дело била је деветочасовна позоришна изведба хиндуистичког епа Махабхарата из 1985. године.

Од младости, Брук је важио за изузетан таленат – редитељски деби имао је са само 17 година.

Публика од Лондона до Њујорка уживала је у његовој, сада већ култној, представи Мара/Сад, коју је поставио 1964. године и којом је освојио награду „Тони”.

Три године касније написао је књигу The Empty Space – о теоријским моделима позоришне уметности, које је временом постало један од камена темељаца модерног позоришта.