Читај ми!

Круна против Кевина Спејсија

Тужилаштво Кривичног суда у Лондону подигло је неколико оптужница против двоструког оскаровца, америчког глумца Кевина Спејсија.

Пет оптужница подигнуто је на основу увида у доказе, које је прикупила лондонска Метрополитен полиција реагујући на три кривичне пријаве, поднете од 2005. до 2013. године.

Прва оптужница односи се на наводни сексуални напад на мушкарца у марту 2005. године у Лондону.

Подносилац кривичне пријаве је сада у петој деценији што значи да је у време наводног напада био нешто старији од двадесет година.

Друга наводна Спејсијева жртва је данас у својим тридесетим. Напад се, према тврдњама тужилаштва, такође догодио у британској престоници августа 2008. године.

То указује да је овај мушкарац могао у то време да буде малолетник.

Најтежа оптужба, коју је изнела ова особа, односи се на „пенетративну сексуалну активност без пристанка".

Ова формулација указује на две могућности. Прва је да је била реч о особи у то време млађој од 16 година што је доња граница правне могућности да се пристане на сексуални однос.

Особе млађе од 16 године се, по британском закону, не сматрају довољно зрелим да могу да дају правно важећи пристанак на сексуалне односе.

Једино старији малолетници, узраста од 16 до 18 година, могу да дају такав пристанак.

Друга могућност је да је била реч о силовању што је веома тешко кривично дело, које по слову Кривичног закона из 2003. године, у најтежим случајевима може да резултује доживотном затворском казном.

Трећа оптужница односи се на сексуални напад на мушкарца, који се наводно догодио у априлу 2013. године у грофовији Глостершајер. Наводна жртва је тада била мушкарац у двадесетим годинама.

Иако су оптужнице подигнуте, оне нису и формално уручене Кевину Спејсију, јер он не борави у Уједињеном Краљевству.

Шефица специјализованог кривичног одељења тужилаштва Кривичног суда Розмари Енсли истиче да су „оптужнице активиране и да господин Спејси има право на правично суђење".

Међутим, она није могла да потврди да ли ће Уједињено Краљевство тражити од Сједињених Држава Спејсијево изручење.

Дугогодишња истрага

Оптужнице су подигнуте на основу истраге, коју Метрополитен полиција води од 2017. године.

Метрополитен полиција је саслушала Кевина Спејсија током истраге 2019. године.

Спејси том приликом није ухапшен што указује да је сарађивао са истражним органима.

Тај досије је поднет тужилаштву на разматрање априла прошле године.

Сва три наводна напада догодила су се у време када је Кевин Спејси био уметнички директор чувеног позоришта „Олд Вик" у јужном Лондону.

Он је на том положају био у периоду од 2004. до 2015. године.

Култ личности

Само позориште потврдило је да је неколико запослених покренуло званичне жалбе због „недоличног понашања" Кевина Спејсија.

Управа „Олд Вика" тим поводом им је упутила званично извињење уз признање да је „култ личности" допринео да та институција не заштити запослене.

Кевин Спејси је до сада негирао све сличне оптужбе.

Процес у САД

Процес против Спејсија окончан је у Сједињеним Државама у јулу 2019. године.

Новембра прошле године обелодањено је да је суд у САД наложио Спејсију да исплати одштету вредну 24,6 милиона фунти продуцентима култне серије „Кућа од карата",који су морали да промене сценарио за целу сезону после оптужби о наводном Спејсијевом сексуалном узнемиравању неколицине особа.

У то време, прослављени редитељ Скот Ридли био је приморан да досними све сцене филма „Сав новац на свету" пошто је Спејсија у главној улози Џеја Пола Гетија заменио ветеран Кристофер Пламер.

Најновије оптужнице подигнуте су у тренутку када је на Канском фестивалу приказан форшпан за трилер „Питер пет осам" што је први филм Кевина Спејсија у последњих осам година.