Читај ми!

Преминуо Колин Кантвел, творац „екс-винга“, „тај фајтера“ и звезде смрти

Човек чије су дизајнерске идеје обележиле култне филмове попут „Одисеје у свемиру“ и „Ратова звезда“ – Колин Кантвел преминуо је у 91. години.

Сијера Дал, његова вишедеценијска партнерка, потврдила је за Холивуд репортер да је Кантвел преминуо у свом дому у Колораду.

Рођен 1932. године у Сан Франциску, Кантвел је завршио Универзитет у Калифорнији на смеру за анимацију. Похађао је и Архитектонску школу „Френк Лојд Рајт“.

Шездесетих година радио је у Наси, а током слетања на Месец 1969. године био је задужен за пренос најновијих информација Волтеру Кронкајту док је уживо преносио програм.

Тих година почео је да ради и у Холивуду, укључујући Одисеју у свемиру Стенлија Кјубрика. Кантвел је постао пријатељ са легендарних редитељем и имао велики утицај на неке сцене.

„Блиско сам сарађивао са Стенлијем и убедио га да не почиње филм са 20-минутном расправом за конференцијским столом“, обелоданио је једном приликом Кантвел, а он је такође одговоран за драматичну почетну култну сцену филма, колоквијално названу „Зором човека“.

Више од пет година касније упознали су га са Џорџом Лукасом који је радио на Ратовима звезда. Кантвел се бацио на посао и дизајнирао бројне летелице „екс-винг“, „тај фајтер“, као и звезду смрти.

број коментара 0 Пошаљи коментар