Читај ми!

Шпанија – повратак краља, из егзила право на регату

Бивши шпански краљ Хуан Карлос, борави у посети отаџбини, први пут, након што је пре две године добровољно напустио земљу због сумњи у умешаност у корупцију.

Бивши монарх слетео је у Виго у Галицији увече 19. маја, а дочекала га је старија ћерка, инфанта Елена, која га је загрлила кад је изашао из авиона.

Док се одвозио са аеродрома спустио је стакла на прозору аутомобила како би фотографи могли боље да га виде. Затим је отишао право у Саншеншо, где проводи викенд са пријатељима, дружећи се током једриличарске регате.

Петодневни боравак у домовини окончаће у понедељак, када ће отићи у Мадрид и видети се са супругом, краљицом Софијом, која се враћа у Шпанију из Сједињених Држава. То ће уједно бити и његов једини сусрет са сином, краљем Фелипеом VI.

У кратком саопштењу којим се потврђује његов повратак, шпанска краљевска кућа саопштила је да се Хуан Карлос 23. маја враћа у Абу Даби, где живи од 2020. године.

Новинарске и ТВ екипе данима су очекивале дуго најављивани повратак човека који је владао Шпанијом скоро четрдесет година и то је прва вест у шпанским медијима. Сада 84-годишњи Хуан Карлос отишао је у добровољни егзил у августу 2020. након низа навода о финансијским злоупотребама, а о његовом повратку почело је да се говори у марту, када је Врховни суд затворио све три истраге о његовим финансијама.

Тако су истражитељи закључили да нема доказа да је мито од сто милиона долара, које је 2008. добио од саудијске краљевске породице, у вези са уговором о изградњи брзе железничке пруге.

Од подизања оптужнице за утају пореза заштитио га је краљевски имунитет.

Друга истрага односила се на један офшор фонд, али је закључено да бивши краљ од тога није имао никакве користи, док је трећа истрага о пола милиона долара, које је примио од једног мексичког тајкуна, затворена јер је платио пет милиона евра на име свих заосталих пореских обавеза.

Хуан Карлос је током четири деценије на трону био веома популаран у народу, јер је дошао на власт после смрти диктатора Франсиска Франка, а шест година касније спречио покушај државног удара.

Међутим, пред крај владавине множиле су се афере. Тако је откривено и да је у време највеће економске кризе у земљи, са љубавницом Корином цу Зајн Витгенштајн, две и по деценије млађом Немицом данског порекла, која је племићку титулу стекла удајом и чије се име помиње и у Панамским папирима, ловио слонове по Боцвани.

Године 2014. је абдицирао и власт препустио сину, а после откривања бројних финансијских скандала, подршка монархији све је више опадала, а он се повукао у Уједињене Арапске Емирате. Чак је и његов син, током посете тој земљи, одбио да се с њим види.

Ипак, то ће сада учинити у понедељак у Мадриду.