Читај ми!

Скоро 3.000 Холанђана спрема се да јајима „нападне“ мегајахту Џефа Безоса

Група становника Ротердама, окупила се на друштвеним мрежама и исказала љутњу због тога што би мост у том граду, од историјског значаја, морао да се растави, како би јахта оснивача Амазона Џефа Безоса, могла да прође.

Скоро 3.000 Холанђана спрема се да јајима „нападне“ мегајахту Џефа Безоса Скоро 3.000 Холанђана спрема се да јајима „нападне“ мегајахту Џефа Безоса

Холандски град добио је захтев од локалног бродоградитеља да се одстрани централни део историјског моста „Конингсхавен" како би суперјахта могла да исплови на пучину.

Нова јахта милијардера дугачка је 127 метара, има три јарбола (који заправо и праве проблем проласка ипод моста) и сматра се да ће, када коначно исплови, бити највећа на свету.

То значи да ће мост морати да буде делимично демонтиран. Иначе, градско веће Ротердама обећало је грађанима да ће мост остати у истом стању после поправке 2017, али ипак, у разматрању је да се та опција повуче, што је наљутило грађане.

Док би Безос или бродоградитељ у супротном морали да плате демонтажу, јавност у Ротердаму је и даље незадовољна због целе ситуације. Један човек се огласио на Фејсбуку, где се неколико хиљада обавезало да ће гађати луксузно пловило поквареним јајима док пролази кроз Ротердам.

Скоро 3.000 људи изјавило је да ће присуствовати догађају, а још близу 10.000 се означило као „заинтересовано".

Пабло Строрман (40) је иницијатор протеста, који, према његовим речима, „није превише озбиљан". „Ја сам становник овог града и мислим да људи са много новца треба да схвате да не можете све да урадите што вам падне на памет. Овим позивом чинимо да се наш глас чује на ‘весео' начин. И мислим да то иде јако добро",

Иначе, мост је тешко оштећен током рата 1940, заједно са остатком града. Мост стоји као споменик боли и патње које је рат нанео, али и способности холандског народа да се подигне из пепела.

Бродоградитељ Oceanco је, уз напомену да је то једини начин да брод исплови, поднео захтев да градско веће одобри демонтажу моста, али још ништа није одобрено.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво