Читај ми!

Преминуо кантаутор Марко Брецељ, фронтмен „Булдожера“

Кантаутор Марко Брецељ преминуо је у 71. години, објавио је Радио Копер.

Марко Брецељ је био присутан на уметничкој сцени скоро 50 година, а за то време је објавио соло албум Coctail, на којем је сарађивао са легендарним Бојаном Адамичем, и три плоче са рок групом „Булдожер“, у којој је радио као текстописац и фронтмен.

Написао је и музику за филм Живи били па видели и за њега добио Златну арену у Пули. 1991. године преузима управљање Омладинским културно-друштвеним и мултимедијалним центром у Копру и оснива Удружење пријатеља умереног напретка.

Студирао је геологију на Универзитету у Љубљани који није завршио. Затим је студирао техничку физику на ФНТ. Потом је добио статус слободног уметника и написао једну од својих најбољих композиција Алојз Валчек, коју је посветио професору математичке физике Алојзу Кодрету.

Музички пут почео је као виолиниста у квартету „Трије чрнци“ у у љубљанском трију „Крик“. Широј публици постао је познат као кантаутор и шансонијер наступом на Омладинском фестивалу у Суботици 1974. године, где је добио и награду стручног жирија.

Исте године објавио је албум Coctail. Плоча је награђена наградом Седам секретара СКОЈ-а. На албуму је била песма Хишкар Рогач, коју је снимио с неким члановима групе „Седем светлобних лет“.

С њима је Марко основао рок бенд „Булдожер“, где је деловао као писац већине текстова и певач. Постао је један од виђенијих фронтмена, вокалиста и аутора на музичкој сцени Југославије крајем 70-их година.

У бенду је остао до 1979. године. Снимио је две плоче и музику за филм Живи били па видели. На то је напустио састав и вратио се кантауторству и објављивао песме – Парада, Радојка, Секси диско хит...

Са песником Иваном Воларичем-Феом основао је дует „Златни зуби“. Водио је састав „Марјанов чудни зајец“. Осамдесетих је издао кантауторски албум Десант на рт Добре наде. Удружио се са саксофонистом Приможем Шмитом и бас-гитаристом Алешем Јоштом у пројекту „Јавна Дваја“.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво