Читај ми!

Преминуо амерички композитор и текстописац Стивен Сондхајм

Стивен Сондхајм, амерички композитор и текстописац, добитник Оскара, осам Тонија, осам Гремија, Пулицерове награде и награде „Лоренс Оливије“, преминуо је у 92. години.

Композитор и писац стихова за мјузикле Стивен Сондхајм се прославио већ у 27. години стиховима за Причу са западне стране коју је радио заједно са сценаристом Артуром Лорентском и композитором Леонардом Бернштајном.

Мајстор америчког мјузикла, преминуо је у 92. години, а његова смрт у петак у Роксберију у држави Конектикат одјекнула је широм индустрије забаве и шире.

Ендрју Лојд Вебер га је називао „гигантом музичког позоришта нашег времена, инспирацијом не само за две, већ три генерације [чији] допринос позоришту никада неће бити једнак“.

„Позориште је изгубило једног од својих највећих генија, а свет је изгубио једног од својих највећих и најоригиналнијих писаца. Нажалост, сада је на небу џин. Али сјај Стивена Сондхајма ће и даље бити овде док ће се његове легендарне песме и комади изводити заувек“, рекао је продуцент Камерон Мекинтош.

Током славне каријере која је трајала више од 60 година, Сондхајм је поред Приче са западне стране, креирао бродвејске позоришне класике као што су Џипси, Follies, Company, Into the Voods, Свини Тод: Паклени берберин из Улице Флит, Мала ноћна музика, а 1991. године је добио Оскара за нојбољу оригиналну песму у филму Дик Трејси.

Сондхајм је подигао статус мјузикла, који се често сматрао утешном и породичном забавом, и користио га за истраживање међуљудских односа у свој њиховој сложености. Док су се многи музичко-позоришни ствараоци специјализовали или као композитори, или текстописци, сви се слажу да је Сондхајм бриљирао на оба поља.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво