Читај ми!

Тајна спаваће собе краљице Елизабете

За дуг живот неопходан је добар сан. Сазнајте да ли је тајна дуговечности британске краљице у скупоценом душеку од 80.000 евра на којем спава.

У приватну спаваћу собу краљице Елизабете, осим њеног супруга и личних слушкиња, нико никада није ушао. Додуше, као што је то приказано и у четвртом серијалу серије "Круна", то је успело Мајклу Фејгану, који је, 9. јула 1982. успео да се ушуња у Бакингемску палату и пожели краљици добро јутро, пре него што га је обезбеђење извело напоље и полиција ухапсила. 

Али постоји неко ко добро познаје сваки центиметар краљичине спаваће собе! То је компанија која је направила душек на којем краљица спава.

Британска суверенка користи душеке искључиво енглеске компаније из Корнвола, Виспринг, која деценијама снабдева краљевску кућу својим мадрацима. 

Онај на којем спава краљица Елизабета зове се "Дијамантско величанство". Цена? Права ситница!

Менаџер за извоз у тој компанији Симоне Роси открива да је цена тог модела око 80.000 евра.

Реч је о кревету димензија 180×200цм, тешком 80 килограма. 

Руководство компаније поклања велику пажњу одрживости и очувању животне средине.

Особеност овог кревета лежи у три слоја опруга, уметнутих у џепове од природног материјала, као што је вуна викуње, јужноамеричке животиње која живи у Андима и блиски је рођак ламе, а чија вуна важи за најквалитетнију на свету. Затим укомбиновани су још и шетландска вуна, кашмир, свила и бамбус. 

Они омогућавају телу да дише и обезбеђују подршку за кукове, рамена и кичму. Принц Хари и Меган Маркл су такође желели ове душеке за своју кућу у Виндзору. 

Роси посебно истиче да је принцеза Дајана, када је била трудна први пут, захтевала да промени кревет. Желела је мекши да би боље спавала са трудничким стомачићем, па је наручила њихов кревет. И одмах је била задовољна. 

Кревете ове компаније користе и припадници  холандске и шпанске краљевске породице, каже Роси.

Дугогодишња шефица тима за чишћење у британским краљевским вилама, Барбара Олред, открива да је било неопходно бар двадесет минута за намештање кревета краљице Елизабете свако јутро, да би се све дотерало до перфекције и уклопили дезени на постељини.

Али признаје да је на крају кревет био тако привлачан да је падала у искушење да ускочи у њега.

Ако узмемо у обзир да готово трећину живота проведемо спавајући, можда тајна краљичине дуговечности и виталности лежи управо у њеном кревету.