Читај ми!

Израелској министарки у инвалидским колицима онемогућен улаз на климатски самит

Карин Елхарар, израелска министарка за енергетске и водене ресурсе, критиковала је организаторе климатског самита КОП26, јер је морала да се врати у хотел након двосатног чекања да уђе на самит.

Министарка је рекла да је нечувено то што су организатори одбили да јој изађу у сусрет и дозволе да присуствује скупу у превозном средству у којем је дошла.

Њена прес-служба је саопштила да јој је понуђено друго превозно средство да је пребаци до зграде у којој се одржава самит, али у њега није могла да стане са инвалидским колицима, што ју је приморало да се врати у хотел у Единбургу.

„Једини начин да уђем, како су ми рекли, јесте да ходам километар до зграде или да се укрцам на њихов шатл у који нису могла да стану колица“, рекла је израелска министарка.

„Дошла сам овде да се састанем са колегама из света и помогнем у заједничкој борби против климатских промена. Жалосно је што УН, који промовише приступ и инклузију људи са инвалидитетом, у 2021. године не обезбеђује приступ својим скуповима људима са инвалидитетом“, истакла је Карин Елхарар.

Делегација израелског премијера Нафталија Бенета уложила је жалбу организаторима, који су обећали да ће министарки сутра бити дозвољено да уђе у свом превозном средству.

Британски министар за заштиту околине Џорџ Јустис рекао је да дубоко жали због инцидента и да због лоше комуникације организатори нису унапред знали за потребе израелске министарке.

Амбасадор Уједињеног Краљевства у Израелу Нил Виган упутио је дубоко извињење министарки и рекао да оваква ситуација није смела да се деси.

Први човек Форин офиса Џејмс Клеверли истакао је да је разочаран и љут што Карин Елхарар није присуствовала самиту, као и да је разговарао са њом и да се радује сутрашњем сусрету.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 02. нов 2021, 19:36) - bata [нерегистровани]

davaoci lekcija

da se to desilo u srbiji brujala bi cela evropa

(уторак, 02. нов 2021, 14:46) - anonymous [нерегистровани]

Loše su se poneli prema osobi sa invaliditetom i to je za osudu

Osim toga, da li će posle straha od umiranja i ovih sojeva virusa, zadnjeg od kojeg će ljudi krvariti do smrti, sada početi nova navala straha da ćemo svi pomreti jer nema vode?

(уторак, 02. нов 2021, 12:50) - Aotearoa [нерегистровани]

Posle svega,

dobro je sto su se bar izvinili !