Читај ми!

Пол Макартни: Џон Ленон је желео да напусти Битлсе, нисам ја крив за разлаз

Поједини хроничари рокенрола често су представљали Пола Макартнија као главног кривца што су се „Битлси“ разишли. Међутим, у последњем интервјуу, Макартни твди да је Џон Ленон желео „развод“.

Зашто су се пре више од 50 година „Битлси“ разишли, а Пол Макартни, Џон Ленон, Џорџ Харисон и Ринго Стар отишли свако својим путем, сигурно је један од најанализиранијих догађаја у историји рокенрола.

Наводно, Макартни је сносио највећу кривицу. Али Макартни у последњем интервјуу жели да стави тачку на ту дилему и инсистира да није он подстицао разлаз. „То је била Џонова жеља“, инсистира.

У интервјуу за Гардијан и Радио Би-Би-Си 4 и који ће бити емитован крајем месеца, Макартни, који следеће године слави 80. рођндан, присећајући се тих времена, тврди да му је то био „Најтежи период у животу“.

Наглашава и да је желео да група настави да постоји, поготово што су само осам година радили заједно и још увек су стварали „прилично добре ствари“, попут Abbey Road или Let It Be, на пример.

„Био је то мој бенд, био је то мој посао, био је то мој живот и желео сам да настави да постоји“, додаје Макартни.

Да Ленон није одустао, музичко путовање „Битлса" би могло да траје много дуже, слаже се Макартни. „Поента је заиста била у томе да је Џон стварао неки нови живот са Јоко. Џон је увек желео да се отргне од друштва, вељда зато што га је одгајала тетка Мими која је била јако строга, па је увек желео да се отргне и ослободи стега“.

Урбана легенда каже да је Макартни једнострано прогласио распад „Битлса“ 1970. године када је на новинарско питање одговорио да бенд више не постоји. Такође, био је оптужен да је пореметио односе у групи тражећи од адвоката да регулишу њихове односе. То је терет са којим се бори већ пола века.

„Морао сам да живим с тим јер су људи ту верзију прихватили. Једино што сам могао је да кажем је да није тачно“, признаје.

Упитан о својој одлуци да настави соло каријеру, Макартни се побунио. „Станите ту. Ја нисам особа која је подстакла разлаз. О не, не, не. Џон је једног дана ушао и рекао да напушта 'Битлсе'. Да ли је то подстицање раскола или не?“, пита се Макартни.

Забуна око тога ко је изазвао распад настала је зато што им је нови менаџер групе, Ален Клајн, рекао да ћуте о разлазу док он не потпише неке пословне уговоре. „Па смо неколико месеци морали да се претварамо“, каже Макартни у разговору са Џоном Вилсоном. „Било је чудно јер смо сви знали да је то крај 'Битлса', али нисмо могли само да одемо“.

На крају, Макартнију је прекипило да ћути и открио је новинарима.

Међутим, Макартни не сваљује кривицу на Јоко Оно. Мисли да су она и Џон Ленон били диван пар.

Адвокате је довео, како тврди, како би заштитио заоставштину „Битлса“.

„Морао сам да се борим, а једини начин на који сам то могао да постигнем је да тужим остале чланове групе јер су они кренули за Клајном. Али су ми касније сви били захвални због тога. Али ја нисам подстакао разлаз. То је био наш Џон који је просто једног дана рекао 'напуштам групу'“, инсистира Пол Макартни.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи