Читај ми!

Шта би ти хтео од живота, дериште једно безобразно – питао се Иван Тасовац у писму самом себи

Као гост емисије Студио 3 на РТС-у, Иван Тасовац је у новембру 2014. године пристао да напише писмо самом себи у 1981. годину када је имао само 15 година. Шта је тада четрдесетосмогодишњи Иван имао да поручи тинејџеру Вањи, како су га тада звали на конзерваторијуму у Москви?

На себи својствен начин, Иван Тасовац је као гост РТС-ове емисије Студио 3, пристао на „лудост“ да напише писмо самом себи у прошлост.

Драги Иване,

Све сумње и страхови које данас осећаш постаће лепе успомене. Колико год мислио да ти је будућност испланирана и да ћеш цео живот бити пијаниста – нећеш.

Зато слободно мало мање вежбај, мада, реално, ти ни сада не претерујеш у томе, али макар немој да осећаш грижу савести због тога.

То, међутим, није најважније што желим да ти јавим из будућности. Дакле, не купуј плоче и ВХС касете концерата јер већ за коју годину нећеш знати шта ћеш с њима, јер грамофона и видео-рекордера неће бити.

Даље.

Држава из које си кренуо на школовање више не постоји, као ни земља у чијој се престоници школујеш.

Треће.

Најнеталентованије и најглупље у својој генерацији немој да кињиш, јер ће у појединим периодима они одлучивати о твојој судбини, а не ти о њиховој.

Избаци из речника следеће речи: Немогуће, идиотски и сулудо, јер ће оно што подразумеваш под свим тим када дођеш у моје године бити: Стварно, разборито и мудро.

Знам да те нисам охрабрио, али ово немој да схватиш као мој савет да одбијеш да одрастеш, утолико пре што ћеш свакако морати.

Свет ће се мењати пред твојим очима брже него што то сада можеш и да замислиш. У том вртлогу који озбиљни људи зову историја, а неки мање озбиљни, хаос, потруди се да останеш доследан самом себи и да сачуваш то мало памети и емоција које носиш са собом, јер ће они једнога дана бити једино по чему ћеш се разликовати од већег дела флоре и фауне.

С њима ти неће бити лакше, напротив, али отвориће ти неке нове могућности. На пример да ствараш свет у који верујеш.

Не пали се и не буди претенциозан, нећеш бити никаква историјска фигура. Биће ти дато само да свакога дана са многима попут себе повлачиш потезе који ће неке људе чинити храбријим и мање безнадежним.

Неће ти бити лако, али шта да ти радим. Можда си у животу могао да живиш у свету у коме би ти било лакше, али тешко да си могао да изабереш место и време где ћеш моћи корисније да потрошиш живот.

Не допада ти се?

А шта би ти у ствари хтео од живота, дериште једно безобразно!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара