Читај ми!

Миња Субота, човек са стотину интересовања и занимања – живот је посветио уметности

У 83. години преминуо је чувени телевизијски водитељ и композитор Милан Миња Субота. Највећи део каријере и стваралаштва посветио је деци.

Стварао је дечије евергрин песме. Кажу и утицао на њихову срећу. У ауторским емисијама желео је да им осим мелодије преносе и радост.

Једна од његових песама постала је химна малишана: Деца су украс света.

Са истом идејом настале су и Разболе се лисица, Ишли смо у Африку, Рекао сам брези и тополи, Плави чуперак - многе на стихове наших најистакнутијих песника.

„Миња се нашао као, ја бих рекао Богом дан сарадник, да оно што ја пишем, и не само ја, него и друге колеге песници, да се некако учини видљивим, слушљивим, да буде деци занимљиво", рекао је песник Љубивоје Ршумовић.

„Човек са стотину интересовања и занимања, још од раног детињства показивао је да је прави господин. Миња је увек био добар друг, пријатељ спреман да помогне и најлепша особина која га је красила је несвадљивост", изјавио је Слободан Станишић, писац.

Миња Субота је рођен 1938. године у Сарајеву. Основну школу и гимназију завршио је у Београду а на Електротехничком факултету стекао диплому инжењера.

Ипак, живот је посветио уметности. Био је заљубљеник у фотографију а у својим витринама чувао вредне фотоапарате.

На телевизији смо га гледали као аутора и водитеља Од главе до пете, Игра без граница, Жељотека, Све играчке света. Једна од најгледанијих серија Дечији тобоган 18 година емитована је на РТС-у. 

Иако најпознатији као стваралац дечије музике, компоновао је и џез са примесама рокенрола.

Добитник је многих домаћих и међународних фестивалских награда, међу којима су Награда за животно дело „Мали принц", Плакета града Београда, Змајева награда, Захвалница Уницефа за изузетан допринос у корист деце света, и многе друге.

„Он је био таква величина да се заиста изнова и изнова рађа и труди и ни једног часа није губио ни радни елан ни ентузијазам. Памтићемо га као великог професионалца, у сваком тренутку, великог господина пуног топлине, пуног разумевања, пуног неког мира", каже певачица Леонтина Вукомановић.

„Такви јунаци који су бојили дане у лепо, одлазе само у незаборав. Миња, почивај у миру. Хвала ти за све", написао је председник Вучић. Поруке саучешћа упутили су и чланови Владе, званичници из региона, колеге и многи од оних који су одрасли па онда и гајили своју децу уз Мињину музику.

Миња Субота ће бити сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво