Читај ми!

Професорка Сара Гилберт заслужна за вакцину Астра-Зенека добила барби лутку по свом лику

Произвођач барби лутака, компанија Мател, креирала је серију од шест лутака по лику научница и медицинских радница из целог света, херија у борби против коронавируса, а међу њима је и барби у част професорке Саре Гилберт научнице која је била коаутор у развоју вакцине Астра-Зенека са Универзитета Оксфорд.

Професорка Сара Гилберт, научница са оксфордског Института „Џенер“, добила је почасну титулу даме, док је директор Института, Ејдријан Хил, проглашен почасним витезом Уједињеног Краљевства.

Коментаришући одлуку „Матела“ да креира популарну барбику по њеном лику, научница заслужна за вакцину Астра-Зенека признаје да јој је најпре то било „врло чудно“, али да се нада да ће то ипак имати позитиван утицај на децу.

„Искрено, жарко желим да инспиришем следећу генерацију девојчица да се посвете каријери у области природних наука и надам се ћа деца која виде моју барбику схватити колико су научне каријере од виталног значаја за опстанак света око нас. Жеља ми је да лутка са мојим ликом упозна децу са позивом за који она можда нису ни чула, као што је на пример вакцинолог“, наглашава професорка Гилберт.

Поред професорке Гилберт, лутке су добиле америчка медицинска сестра Ејми О‘Саливен и докторка Одри Круз, канадска лекарка и активистикња др Чика Стејси Оријува, научица др Жаклин Гоес де Хесус из Бразила која се бави биомедицинским истраживањима, као и др Кирби Вајт, Аустралијанка која је била један од креатора мантила за вишекратну употребу за особље које се налазило на првој линији борбе против коронавируса.

Иначе компанија Мател је често била на удару критика због нереалног представљања стандарда лепоте, уз примедбу да њихове бела, мршава, плавоока лутка, бујне косе и груди, ствара погрешну слику жене, тако да је копанија почела да прави лутке које представљају докторке, астронауткиње или жене ватрогасце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи