Читај ми!

Безос нуди Наси две милијарде долара за учешће у мисији на Месец

Милијардер Џеф Безос у априлу није успео да се избори за изградњу летелице за мисију на Месец. Компанију „Блу ориџин“ претекла је конкурентска фирма „Спејс икс“ Илона Маска. Безос сада нуди Наси две милијарде долара да би његова компанија ипак дала допринос одласку до Земљиног природног сателита.

Недуго након путовања до ивице свемира, оснивач „Амазона“ и најбогатији човек на свету понудио је да покрије до две милијарде америчких долара трошкова ако Америчка агенција за истраживање додели његовој компанији „Блу ориџин“ уговор о изради свемирске летелице дизајниране за слетање астронаута на Месец, преноси Гардијан.

Наса је у априлу доделила Масковом „Спејс иксу“ уговор о изградњи свемирске летелице за отпремање астронаута на лунарну површину планирано за 2024. годину.

Том приликом понуде „Блу ориџина“ и „Дајнетикса“ биле су иза „Спејс икса“. Како је Наса навела, неки од разлога за то су неадекватно финансирање „Блу ориџина“ и успешне орбиталне мисије „Спејс икса“.

У писму администратору Насе, Билу Нелсону, Безос је сада навео да ће се „Блу ориџин“ одрећи плаћања у текућој фискалној и свим наредним фискалним годинама до укупне суме од две милијарде долара и тако помоћи финансирање орбиталне мисије како би могао да тестира своју технологију.

Заузврат, „Блу ориџин“ би прихватио уговор са фиксном ценом и покрио сва прекорачења трошкова развоја система, прецизирао је Безос.

Портпарол Насе потврдио је да је агенција упозната с Безосовим писмом, али је одбио да коментарише, подсећајући да је „Блу ориџин“ оптужио у званичној жалби агенцију да је „Спејс иксу“ дала неправедну предност допуштајући јој да ревидира своје цене.

Пре него што је одабрала „Спејс икс“, Наса је тражила понуде за изградњу свемирске летелице која ће отпремити астронауте на Месечеву површину у оквиру програма „Артемис“, првог одласка на Земљин природни сателит од 1972. године.

Безосова понуда уследила је шест дана након што је заједно са тројицом чланова посаде одлетео на ивицу свемира уз помоћ ракетног система „Њу шепард“, што је била прекретница у настојању његове компаније да постане главни играч на новом свемирском туристичком тржишту.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 28. јул 2021, 00:29) - anonymous [нерегистровани]

razlicit ugao

Iz svega sto se o njemu pise nekako se provlaci cinjenica da Bezos nije nesto posebno omiljen. Sa njegove pozicije sasvim je prirodno to cemu on tezi. Problem je sto je tehnologija zastarela. Igrom slucaja sam danas gledao prezentaciju o kvantnom kompjuteru gde je tehnologija ocigledno otisla daleko, ali eto transport u medjuplanetarnom prostoru je jos uvek na nivou magarca ili volovske zaprege. Postoje bolje metode ( i ne kostaju ni blizu 2 miljarde ) ali oni se bas uhvatili skupih i glomaznih raketa kao pijan plota.