Читај ми!

Пита Тауфатофуа – човек који зна како се постаје најбоља верзија себе

Пита Тауфатофуа је постао светска сензација преко ноћи још пре пет година када је на церемонији отварања Олимпијских игара у Рију изашао без мајице у традиционалној ношњи Тонге науљеног попрсја носећи заставу своје земље, а затим и у Јужној Кореји на Зимским олимпијским играма. Пита се у истом стилу појавио и у Токију, где се такмичи у таеквонду.

Тауфатофуа тврди да је и даље шокиран реакцијама на његову појаву, посебно на друштвеним мрежама. Овај мотивацијски говорник и амбасадор Уницефа, иначе дипломирани инжењер машинства, тврди да Олимпијске игре за њега нису само спортско надметање, већ представљање сваке појединачне особе на планети која покушава да надмаши саму себе.

Тауфатофуа, који се таеквондом бавио још од пете године, одлучно одбацује инсинуације да жели да уновчи своју олимпијску славу. Нажалост, као и на играма у Рио де Жанеиру, Пита је изгубио у првом колу од Руса Владислава Ларина. Пре пет година је рекао да га пораз није поколебао, надамо се да неће ни сада.

„Част ми је да се борим против ових момака“, рекао је Пита пре пет година. „Нисам овде да бих био најбољи на свету. Овде сам да будем најбоља верзија себе“.

Како је постао најбоља верзија себе

Тауфотофуи се мора признати да се стварно потрудио да постане најбоља верзија себе. 

Рођен је у Бризбејну у Аустралији 1983. године, а одрастао је у Тонги, очевој домовини, са шесторо браће и сестара у једнособној кућици коју је однела тропска олуја. По завршетку средње школе отишао је на студије у Бризбејн, и до данас живи на релацији Аустралија–Тонга.

Током спортске каријере доживео је, по сопственом сведочењу, шест прелома костију, три пута је имао искидане лигаменте, три месеца је провео у инвалидским колицима, годину и по дана на штакама и провео стотине сати на физиотерапији.

Ипак, на крају је успео да представља своју домовину на Олимпијским играма 2016. године у таеквонду. 

Откуд Тонга на Зимским олимпијским играма

Крајем исте године Тауфатофуа је објавио своје планове да тренира и такмичи се у скијашком трчању. Технику је учио гледајући клипове професионалних тркача на Јутјубу. У јануару 2018. године медији су објавили да му је потребна само још једна трка да би се квалификовао за Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу, пошто је испунио већину квалификационих норми у тркама на ролерима и само је требало да постигне одређени резултат на снегу.

После бројних перипетија Тауфатофуа је последњег дана квалификационог периода успео у трци на Исланду да се пласира на Зимске олимпијске игре 2018. године у Јужној Кореји.

Шта ће бити наредно постигнуће

У априлу 2019. године медији преносе да ће Тауфатофуа покушати да се квалфикује за Летње олимпијске игре у Токију као кајакаш, али није успео да испуни норму, те је у Токио дошао поново као репрезентативац Тонге у таеквонду.

Упоредо са спортском каријером Тауфутуфуа осим што је амбасадор Уницефа, ради у добротворним организацијама за бескућнике. Веома је ангажован и на подизању свести о глобалном загревању које посебно прети његовој острвској домовини Тонги.

Пита је мотивацијски говорник, а 2018. године је објавио књигу The Motivation Station: Essential Guide to Becoming Your Greatest Version (Водич како да постанете најбоља верзија себе).  

Остаје да видимо да ли ће Пита Тауфатофуа одлучити да победи себе у још некој спортској дисциплини. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво