Читај ми!

Преминуо Ђорђе Марјановић

Певачка звезда Ђорђе Марјановић преминуо је у деведесетој години. Марјановић је обележио једну од најлепших епоха домаће музичке сцене, а његови бројни хитови - дуго ће се памтити.

Рођен је у Кучеву 1931. године. Најпопуларнији је био током шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година 20. века, на простору целе бивше Југославије. Легенда шансоне, иза себе је оставио песме које ће се генерацијама преносити и дуго живети. 

„Отишао је највећи од свих великана наше музичке сцене. Памтићемо га као сјајног певача, изузетног забављача и шармера, великог текстописца и композитора, некога ко је увек померао границе - и на више и на боље", рекао је директор ПГП-РТС-а Владимир Граић.

„Ђорђе Марјановић је један - нема их два, има само један Ђорђе Марјановић. Он је икона популарне музике Југославије", изјавио је Никола Чутурило испред Удружења музичара.

У Пожаревцу је завршио гимназију, а потом је напустио студије фармације у Београду.

Убрзо почиње да ради као статиста, између осталог и у ЈДП-у. 

Први пут је наступио као певач на аудицији коју је организовало Удружење џезиста Србије, после чега почиње да пева на бројним градским забавама.

Прву плочу Музика за игру, објавио је за ПГП-РТБ 1959. године и продата је у 11.000 примерака.

Песме - Звиждук у осам, Плаво у плавом, Стидљива серенада, публика је на наступима често тражила на бис.

Песмама Песма разносача млека и Продавач новина учествовао је на фестивалу у Опатији 1960, и освојио три награде. 

Друга ЛП плоча, под називом Мустафа објављена је 1962. године. Наредне године почиње каријеру у Совјетском савезу, где је био веома популаран и где је одржао концерте са бројном публиком.

Учествовао је на готово свим југословенским фестивалима забавне музике - Београдско пролеће, Песма лета, Сплитски фестивал, Загребачки фестивал...

Године 2009, наступио је на Беовизији заједно са Оскаром и саставом „Бјути квинс“ у песми Суперстар. 

Опростио се публике уопште у мају 2004, концертом у Центру Сава.

Поводом 75. рођендана Ђорђа Марјановића, Културно-образовни програм РТС-а направио је серију К'о некад у осам од пет епизода о његовом животу и каријери, чија је промоција одржана у Руском дому, уз присуство делегација Русије, Белорусије и Украјине. 

За његов 80. рођендан, у октобру 2011, у Дому синдиката у Београду одржан је коцерт Милорду с љубављу.

Учествовали су бројни музичари и његове колеге, међу којима су били Лео Мартин, Мики Јевремовић, Цуне Гојковић...

Широм Србије, постојали клубови обожавалаца Ђорђа Марјановића, ђокиста, које је он редовно обилазио, руковао се са њима и фотографисао. 

На одушевљење публике, у јуну 2016, појавио се на фестивалу Песма лета у Смедереву и на плејбек извео песме Звиждук у осам, Романа и Никад није касно.

Ђорђе Марјановић је добитник великог броја награда и признања.

Међу њима су Златни микрофон Радио Београда (2016), Сретењски орден трећег степена (2015), Златна плакета Београда.