Читај ми!

Комеморација Мири Фурлан – јединствена и највољенија

У Југословенском драмском позоришту одржана је комеморација Мири Фурлан, која је преминула 20. јануара у 66. години. Пријатељи и колеге из Србије, региона и Америке, где је провела последње године живота, присећају се једне од највољенијих глумица југословенског глумишта.

Трајао је рат, а Мира Фурлан са колегама није одустала од позорнице. Живела је између Београда и Загреба. Последњу представу у нашој престоници одиграла је деведесeтих. Осећаје уочи ње сачувала је и на папиру.

„Они ми пљешћу само зато што сам овде. Ко аплаудира и коме? Да ли београдска театарска публика аплаудира својој омиљеној глумици Мири Фурлан, или Срби аплаудирају Хрватици која подржава њихову ствар јер је физички присутна међу њима? Или публика, људи који мисле слично који дијеле моје антиратне осјећаје“, записала је Фурланова.

То није била само последња одиграна Позоришна илузија већ и опраштање од тадашњег живота.

„Прва суза овде на овој сцени са њом, Миром Фурлан, су за свију нас на почетку нашег рођеног рата била је то премијера наших илузија. Ми смо глумци, нама је све то лако. И љубав, и мржња и бол и страх. Знате то вам је све код нас, кобајаги. Ништа није право и ништа нас не боли. Ево мач се увлачи у срце, а срце ту. Ништа. Тако су и сузе и патња лажне, зар не? А убрзо је уследила суза због распршених наших животних илузија. Мира је морала да оде“, речи су којима се Жарко Лаушевић опростио од своје колегинице.

Њеном појавом свако место постајало је лепше. Кажу борила се за правду и истину, а доживела велику неправду. Од ње јача, остала је синоним позоришта и кинематографије некадашње Југословенске државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво